Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Непублічні і навіть таємні зустрічі – не #зрада, а звичайна річ в історії дипломатії, – Олексій Гарань

Фахівець із історії міжнародних відносин, професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань прокоментував для Гал-інфо ситуацію із непублічною зустріччю президента України Петра Порошенка з російським представником у Тристоронній контактній групі Борисом Гризловим, що відбулась кілька днів тому.

На переконання професора, називати подібні зустрічі #зрадою та вважати їх неприпустимими можуть лише ті, хто не знає, що таке дипломатія і не знає історії міжнародних відносин. За його словами, суть полягає не в формі, а в результаті. Важливо, що буде на виході.

«Якщо говорити про різні візити, переговори, то вони дуже часто є непублічними, іноді навіть таємними. Дипломатія має безліч таких прикладів. Як історик міжнародних відносин, я можу навести як приклад так звану човникову дипломатію, або shuttle diplomacy, президента Кіссинджера. Коли в Сполучених Штатів не було дипломатичних стосунків з Китаєм, то Кіссинджер таємно їздив до Китаю, вів переговори. А згодом відбулася нормалізація стосунків. Так само можна згадати shuttle diplomacy між арабами та ізраїльтянами. Історія знає безліч подібних прикладів», – наголосив Олексій Гарань.

Він додав, що підготовча робота в дипломатії завжди здійснюється непублічно.

«Для нас важливо, що буде на виході, яким буде результат. А в самому факті приїзду Гризлова я не бачу жодної #зради. Надто тому, що Гризлов нічого не вирішує, він просто привіз пропозиції чи повідомив про наміри президента Росії Путіна», – резюмував професор.

Нагадаємо, що під час зустрічі з журналістами 14 січня президент України Петро Порошенко сказав, що вивчить законодавство і, якщо воно дозволятиме, вдаватиметься до непублічних зустрічей і надалі. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ