Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я  |  Волинь

Невідомі факти про тест IQ і його творця

4 березня 1916 року в Британії народився Ганс Юрген Айзенк — видатний вчений і психолог, творець факторної теорії особистості і винахідник відомого тесту IQ.

Вчений винайшов 8 різних видів тестів на IQ. Тести на IQ показують рівень розвитку мислення, вміння орієнтуватися, приймати рішення.

Тести призначені для людей як мінімум з середньою освітою. Головною умовою при проходженні тесту є відповідь на питання за певний час.

Середні результати тих, хто проходить тест на IQ:

5%   від 110 до 160 балів
50% від 90 до 110 балів
25% нижче 110 балів
20% нижче 70 балів — тривожний сигнал, який свідчить про сильний дефіцит інтелекту.

Трохи цікавих фактів про сам тест Айзенка:

Психолог створив тест на IQ для нацистів. Справа в тому, що спочатку Айзенк розробляв, а потім вдосконалював свій тест саме для нацистів, в той час, коли Гітлер розпочав програму створення раси надлюдей. Для цього проекту потрібні були лише найрозумніші, найгарніші і генетично бездоганні люди. Тому найрозумніших відбирали саме завдяки тесту на IQ.

В Америці тест Айзенка на інтелект був під негласною забороною. В результаті своїх досліджень вчений довів, що рівень IQ у кольорового населення планети, набагато нижчий, ніж у білих. Власники книжкових крамниць Америки не закуповували друковані видання, де було зазначене прізвище Айзенка, боячись агресивної реакції з боку чорного населення. Книготорговцям і видавництвам надходили погрози з усіх боків від афроамериканців, що, на жаль, в деякій мірі підтверджує доводи психолога щодо низького IQ у кольорового населення планети.

В школі економіки Лондона був проведений експеримент на інтелект, результати якого свідчили, що чоловіки та жінки з гарною зовнішністю мають більш високий рівень IQ.

Якщо проходити тести IQ в агресивному, збудженому або апатичному стані, то результат буде набагато нижчим. Після винайдення Айзенком тесту на інтелект, багато вчених почали його вивчати та проводити свої експерименти, одним із яких було тестування окремих груп людей, доведених до різних емоційних станів (агресія, хвилювання, апатія та задоволення). Найкращі результати були у групи людей, які проходили тест у стані радості та задоволення.

Високий бал IQ не гарантує успіху. Юрген Айзенк завжди звертав увагу на той факт, що високий тест IQ не гарантує успіху, адже потрібно мати ще наполегливість і високу мотивацію. Тобто людина з жагою до кращого життя, з постійними планами на майбутнє, в яких є певна мотивація та сила волі, здобуде більшого успіху, ніж ті, хто позбавлений цих якостей, та мають лише високий рівень IQ.

МедПросвіта

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ