Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Невикористані кошти субсидій повинні залишатись у споживачів, - Ярослав Дубневич

Народний депутат України Ярослав Дубневич виступив з ініціативою щодо впровадження заходів з енергоефективності за рахунок заощаджених коштів за субсидування. Він пропонує залишати їх споживачам для впровадження енергозберігаючих технологій, а не повертати в державний бюджет.

Постанова Кабміну від 27 квітня 2016 р. № 319 передбачає норму, відповідно до якої після закінчення опалювального сезону частина невикористаної суми субсидії на оплату послуг індивідуального опалення повертаються виробником/ виконавцем таких послуг до бюджету. При цьому попередньо передбачалось, що ці кошти будуть скеровані на погашення обов`язкової частки платежу або для оплати понаднормового споживання, якщо в наступному періоді споживання газу, тепла чи електроенергії значно зросте.

«Насправді, дана норма просто знищує будь-який стимул економного споживання газу в умовах індивідуального опалені, відповідно, гальмує впровадження енергоефективних технологій. Адже зекономлені кошти субсидій фактично держава  забирає назад», – переконаний Ярослав Дубневич.

Народний депутат пропонує залишати невикористану суму субсидії споживачам, які економно використовують газ. Але лише за умови її цільового спрямування на збільшення енергоефективності  помешкання (встановлення ефективнішого опалювального обладнання, утеплення будинку, заміни системи опалення), на закупівлю твердого палива для тих людей, які використовують твердопаливні котли.

З цього приводу Ярослав Дубневич скерував депутатський запит Прем`єр-міністру України Володимимру Гройсману.

Окрім того, Ярослав Дубневич направив Міністру соціальної політики України Андрію Реві депутатський запит щодо розроблення нової оптимальної форми повідомлення про призначення житлової субсидій.

 «Висока ціна справжньої енергетичної незалежності держави не повинна лягати на плечі тільки простих громадян. Ми повинні зробити все для того, аби невикористані кошти по субсидіях залишались у користувачів. Субсидії мають нараховуватись справедливо і вчасно, а ті чиновники, котрі не справляються зі своїми обов`язками чи нехтують ними, повинні понести за це покарання», - констатував Ярослав Дубневич.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ