Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Неймовірна історія життя та боротьби сотенного УПА Василя Мізюка
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Неймовірна історія життя та боротьби сотенного УПА Василя Мізюка

14 жовтня виповнилося б 100 років членові ОУН (з 1937 р.), сотенному УПА Василю Мізюку (псевдо «Сич», «Моряк»).
Мізюк Василь («Сич», «Моряк»), 1918 р. н.  Член ОУН з 1937 р., сотник УПА. З червня 1942 р. по березень 1944 р. воював на Волині. Помер в Романівці у 2001 р. Світлина з особистого архіву Наталія Ардан та Мирослав Мізюк.
Мізюк Василь («Сич», «Моряк»), 1918 р. н. Член ОУН з 1937 р., сотник УПА. З червня 1942 р. по березень 1944 р. воював на Волині. Помер в Романівці у 2001 р. Світлина з особистого архіву Наталія Ардан та Мирослав Мізюк.
1/2

Народився Василь Мізюк в с. Романівка (тепер Теребовлянського р-ну Тернопільської обл.) на свято Покрови Пресвятої Богородиці, 14 жовтня 1918 р. Його батько, Василь, загинув за місяць до народження сина в італійських Альпах під час Першої світової війни. Виховувала його і ще двох старших дітей мати Катерина, у дівоцтві Свєнта, полька за походженням.

Родина жила на пенсію, що австрійська влада виплачувала за загиблого батька і чоловіка, а також удові залишилось поле і господарка. Поки жив батько, мати кожної неділі ходила у сусіднє село Могильницю до костела св. Юзефа на службу Божу. А батько з двома дітьми – до церкви. Та коли батька не стало, мати почала водити дітей таки до церкви. Вона виховала їх патріотами України. Старший син Антон загинув від рук НКВС. Дочка Ганна після заміжжя жила в іншому селі, де допомагала партизанам.

А найменший син Василь обрав важкий шлях боротьби за самостійну Україну, починаючи з юних років. Був членом товариств «Просвіти», «Лугу». В 19 років разом з однодумцями Мирославом Думанським, Ярославом Коралем, Володимиром Куликом створив у селі перший осередок ОУН, членами якого стало семеро чоловік. До організації приймав їх Ярослав Стецько, тернополянин, що обрав собі за дружину Ганну-Євгенію Музику з Романівки, яка тепер відома як Ярослава Стецько.

У 1940 р. Василь був мобілізований до Червоної армії, а точніше скерований керівництвом ОУН для проходження військового вишколу. На початку німецько-радянської війни Василь був на Уралі. Його разом з іншими строковиками ешелонами відправили в напрямку Києва, проте через зміну планів командування перекинуло військових до Білоруської РСР для участі в стратегічній оборонній операції. Там його полк відразу потрапив на лінію фронту. Проте протримались вони не довго. Під час запеклих боїв командир прийняв рішення здатись у полон німцям. Солдати мали зробити складний вибір – вірна смерть під час чергового наступу чи полон у ворога. Командир порадив їм, молодим хлопцям, рятувати власне життя.

Ешелон з полоненими прибув на захід Польщі, у місцевість біля Вроцлава. Тим часом керівництво ОУН вело переговори з німецькими органами влади про звільнення з полону етнічних українців. Нарешті на це дали згоду, але кожен мав підписати документ, що воювати проти Німеччини вже не буде.

У березні 1942 р. із тяжким запаленням легень Василь добрався додому. Важив усього 42 кілограми. Дивом поставив його на ноги старий лікар, єврей з Буданова, який у той час переховувався у селі. До кінця травня Василь одужав, однак втратив половину правої легені. У той час керівники ОУН приймають рішення про початок збройної боротьби з окупантами.

У верхньому ряді другий зліва Василь Мізюк, с. Романівка Теребовлянського р-ну Тернопільської обл., 1946 р. Світлина з особистого архіву Наталія Ардан та Мирослав Мізюк
У верхньому ряді другий зліва Василь Мізюк, с. Романівка Теребовлянського р-ну Тернопільської обл., 1946 р. Світлина з особистого архіву Наталія Ардан та Мирослав Мізюк
Зліва направо: Василь Мізюк, Мирослав Думанський* та невідомий, кін. 1930-х рр. Світлина з особистого архіву Наталія Ардан та Мирослав Мізюк  *Мирослав Думанський Мирослав («Андрій», «Гонта»), 1915 р. н. Стрілець УПА, районний організаційний референт ОУН. Загинув у бою 1950 р. разом з Йосипом Шатківським (з с. Нова Могильниця Теребовлянського р-ну Тернопільської обл.) і Михайлом Кучмою (з с. Ласківці Теребовлянського р-ну Тернопільської обл.).
Зліва направо: Василь Мізюк, Мирослав Думанський* та невідомий, кін. 1930-х рр. Світлина з особистого архіву Наталія Ардан та Мирослав Мізюк *Мирослав Думанський Мирослав («Андрій», «Гонта»), 1915 р. н. Стрілець УПА, районний організаційний референт ОУН. Загинув у бою 1950 р. разом з Йосипом Шатківським (з с. Нова Могильниця Теребовлянського р-ну Тернопільської обл.) і Михайлом Кучмою (з с. Ласківці Теребовлянського р-ну Тернопільської обл.).
Стрільці боївки самооборони с. Романівка. У верхньому ряді крайній справа Василь Мізюк, 1942 р. Світлина з особистого архіву Наталія Ардан та Мирослав Мізюк.
Стрільці боївки самооборони с. Романівка. У верхньому ряді крайній справа Василь Мізюк, 1942 р. Світлина з особистого архіву Наталія Ардан та Мирослав Мізюк.
1/3

Організація послала Василя на Волинь, де улітку 1942 р. він став чотовим та отримав псевдо «Моряк». Служба в штабі проходила під безпосереднім керівництвом начальника штабу професора Добрянського («Бористеня»). «Моряк» у штабі був правою рукою шефа «Бористеня», він побував у всіх підрозділах УПА-Північ, а також здійснив рейди до Житомира, Чернігова, виконував обов’язки зв’язкового. Його особисто знали всі командири підрозділів, бо всі важливі накази проходили через нього.

Василь був особисто знайомий з генералом Чупринкою. Перша їхня зустріч відбулася тоді, коли Шухевич і «Бористень» приймали у Василя присягу вояка УПА. Генерала зацікавив молодий боєць, який знав напам’ять всю історію України. Вже потім, в нічних бесідах, коли Василь чергував у штабі, вони з генералом могли до ранку розмовляти про майбутнє України.

Німецьке командування ставилось негативно до діяльності УПА, яка швидко взяла під практично повний контроль всю територію Волині. Місцеве населення бачило в повстанцях своїх захисників, тому підтримувало їх. На початку лютого 1944 р. Василь отримав поранення, проігнорувавши наказ «Бористеня» не брати участь у боях.

Через розвиток дій на східному фронті керівництвом УПА було прийнято рішення про перехід основних сил повстанців з Волині до Карпат, з метою утриматись від бойових зіткнень з наступаючими арміями Радянського Союзу та уникнути долі УПА-Центр. Перед відходом військ «Бористень» провідав пораненого Василя в санітарному обозі, проте він був ще надто ослаблений. Начальник штабу порадив Василю повертатися додому на Тернопільщину. Його мали супроводжувати зв’язкові від села до села. Прощаючись з пораненим, «Бористень» зняв з пальця срібний перстень з тризубом і сказав: «Василю, це буде тобі перепусткою. Його знає кожен районний провідник», додавши, що таких перстнів є лише 7 на всю УПА. Дорога була важка, але заступництво Матері Божої врятувало Василя від смерті.

Під охороною Богородиці, народившись на Покрови, гідно прожив Василь нелегке життя оборонця України. У кращий світ відійшов він у день великого християнського свята Успіння Пресвятої Богородиці, своєї Небесної Заступниці.

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ