Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Німеччина сертифікувала "Північний Потік-2" не порадившись із Україною

Очільник НАК “Нафтогаз” Юрій Вітренко прокоментував висновок Міненерго Німеччини щодо сертифікації "Північного потоку-2" і попередив про "критичну загрозу для безпеки постачання газу в Німеччині та інших країнах ЄС"
Вітренко Юрій Юрійович

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці.

За його словами, Міністерство економіки та енергетики Німеччини надало німецькому Регулятору офіційний висновок, що сертифікація оператора Північного Потоку 2 не загрожує безпеці постачання газу в Німеччині та інших країнах Європейського Союзу.

"При цьому міністерство (економіки та енергетики Німеччини - ред.) зазначає перелік країн з якими були проведені відповідні консультації. Серед цих країн немає України.

Це дуже сумно", - написав Вітренко.

Вітренко нагадав, що Україна - один з основних транзитерів газу в Євросоюз. За його словами, сертифікація оператора Північний Потік-2 за поточних умов, тобто без реального відокремлення власності від Газпрому, без реального доступу третіх сторін до експортних газопроводів з Росії до ЕС, має критичну загрозу для безпеки постачання газу в Німеччині та інших країнах ЄС.

"Ми навчилися цьому на власному гіркому досвіді. Коли в 2009, в 2014, в 2018 роках дії Газпрому створювали критичну для безпеки постачання газу.

Зараз Газпром це показує уже всій Європі, штучно обмежуючи поставки. Для тих, хто все ще хоче визнавати штучність цих обмежень, прямий шантаж, використання газу як зброї, Путін публічно заявляє - дайте запустити Північний Потік 2 і отримаєте додаткові обсяги газу", - написав глава Нафтогазу.

Вітренко наголосив, що коли запрацює "Північний Потік-2", Путін зможе припинити фізичний транзит через Україну. І потім Німеччина та інші країни ЄС будуть критично залежати від постачання газу через "Північний Потік-2". На відміну від української газотранспортної системи, у "Північного Потоку-2" немає резервних потужностей, і немає сховищ. Також Вітренко згадав про ризики, пов’язані з мілітаризацією та відповідним зростанням напруги у Балтійському морі, через яке проходить газопровід.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ