Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Німецька мережа будмаркетів йде з України, - ЗМІ

Praktiker закрив в Києві останній магазин української мережі. На його місці може з'явитися Leroy Merlin, повідомив сайт ЛIГАБiзнесIнформ.

Німецька мережа з продажу будівельних матеріалів та садового інвентарю Praktiker не змогла закріпитися на українському ринку. Останній магазин німецької мережі в Києві на Окружній закритий, розповіли LIGA.net кілька учасників столичного ринку рітейлу.

"На його місці з'явиться супермаркет Leroy Merlin, який входить в Auchan Group", - повідомив LIGA.net директор торгової мережі, що побажав залишитися неназваним. Ймовірна причина закриття - жорстка конкуренція з боку Епіцентру Олександра і Галини Герега.

Великий німецький рітейлер Praktiker відрив свій перший магазин в Україні в 2007 році і планував стати одним з найбільших гравців з продажу будівельних матеріалів. Тільки на першому етапі компанія мала намір відкрити сім магазинів. Через кілька років Praktiker вдалося відкрити тільки чотири торгові точки: в Макіївці, Миколаєві, Львові та Києві. Можливо, саме слабкі темпи розвитку змусили керівництво німецького офісу виставити на продаж український бізнес.

На початку 2014 року торгові точки були продані українській аудиторської компанії Kreston Guarantee Group бізнесмена Олексія Мечинская, суму угоди експерти оцінили в $ 5 млн. Тоді учасники ринку підозрювали, що угода була проведена в інтересах третіх осіб, сам Мечинський цю інформацію спростовував.

Бурхливого зростання знову не вийшло. Новий власник зумів відкрити лише один супермаркет в Дніпрі. Торгову точку в Макіївці закрили після початку бойових дій на сході країни, а супермаркет у львівському ТРЦ Кінг Крос Леополіс - через конфлікт з його компанією, що управляє.

У серпні 2015 року Олексій Мечинський заявив, що підозрює двох топ-менеджерів в спробі рейдерського захоплення мережі. Такий висновок він зробив після виклику в СБУ для свідчення щодо фінансування тероризму.

До мережі Praktiker подано близько трьох десятків позовів від постачальників, середня сума позову невелика - близько 25 000 грн. У рішеннях Господарського суду Києва, який розглядає більшу частину справ, йдеться про те, що в 2015 році постачальники укладали договори на постачання товарів не з Практікер Україна, а з Торговим домом Укрспецторг (Краматорськ Донецької області) і Схід Відбудова (Маріуполь Донецької області). За даними Єдиного реєстру юридичних осіб Міністерства юстиції, Укрспецторг належить громадянину Конго Жаку Калонджі Калонджі, а Схід Відбудова - компанії Крестон Ессошіейтс Лтд з Британських Віргінських островів. "Ми не можемо зв'язатися з представниками компанії і повернути гроші за поставлену продукцію. Її просто списали", - скаржиться директор компанії з продажу будівельних матеріалів, який побажав залишитися неназваним.

Що завадило Praktiker закріпитися на українському ринку? Керуючий партнер консалтингової компанії Retainet Олександр Ланецкий передбачає, що на фінансовому становищі компанії позначилася криза в Україні. Зростання цін на будівельні матеріали практично вдвічі за останній рік призвело до скорочення продажів на 30-40%.

"У рітейлера була відносно невелика кількість магазинів, а конкурувати з лідером - мережею Епіцентр - дуже складно", - говорить партнер компанії Atlas Advisors Олексій Ращупкін.

Отримати коментарі представників Praktiker та Leroy Merlin вчора не вдалося.

ЛIГАБiзнесIнформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ