Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Німецька скрипалька Сюзанна Мате виступить на фестивалі “Віртуози”

У травні та червні 36-ий Міжнародний фестиваль музичного мистецтва “Віртуози” приготував для львів'ян багато прем'єр і цікавих заходів. Серед них — концерт “Барокова скрипка” 26 травня, у якому виступить з автентичним інструментом німецька скрипалька Сюзанна Мате, повідомили у Львівській філармонії.

Художній керівник та диригент оркестру “Віртуози Львова” Сергій Бурко зазначив, що епоха бароко передбачає виконання спеціальними смичкамиі оркестранти вперше візьмуть їх до рук. “Ці смички вигнуті з протилежну сторону, ніби лук. Вони виготовлені за прообразами оригінальних старовинних моделей, — зазначив Сергій Бурко. — Така перебудова для музикантів дозволить і їм, і слухачам наблизитися до давньої епохи та традицій виконання барокової музики”. 

Гостя фестивалю Сюзанна Мате спеціалізується у виконанні старовинної музики. З 1996 року вона є першою скрипкою BaslerQuartet(Швейцарія). Виступала на численних фестивалях в Берліні, Венеції, Давосі, Єрусалимі, Парижі, Нью-Йорку, Лондоні, Буенос-Айресі. В її доробку — співпраця з симфонічними оркестрами Кьольну, Базеля, Нідерландів, камероркестром “Резонанс (Гамбург) та Камерата Зальцбург.  Інший соліст вечора, уродженець Львова, Іван Духнич працював асистентом Сюзанни Мате. Він навчався в Базелі, у єдиній європейській школі барокового виконавства, яка навчає справжніх основ володіння такими інструментами.

“Зараз це своєрідна хвиля в Європі — всі звертаються до автентичних джерел, — зазначив Сергій Бурко і додав: — Для “Віртуозів Львова” підготовка до цього концерту була дуже цікавою та продуктивною. Існують, звичайно, справжні барокові інструменти з іншими струнами, але для роботи з ними потрібен особливий підхід. Ми всі, за винятком Сюзанни Мате, гратимемо на сучасних інструментах — тому це буде імітація епохи. Проте особлива стилістика звуку, характер штриха, саме прочитання творів дуже між собою поєднані. Такі концерти відбуваються доволі рідко, тому це — непересічна подія для Львова”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ