Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нобелівська премія назвала лауреатів із літератури за 2018 та 2019 роки

Нобелівську премію з літератури за 2018 рік отримала польська письменниця Ольга Токарчук, за 2019-ий – австрійський письменник Петер Гандке.

Такі рішення Нобелівського комітету оголосили під час офіційної церемонії, що проходить у стінах Шведської академії, - передає Читомо.

Присудили Нобелівську премію з медицини

Цього року оголошені імена лауреатів за поточний і попередній роки, у зв’язку з тим, що 2018 року премію в галузі літератури не присуджували.

Це сталося через скандал, який виник навколо фотографа Жана-Клода Арно (чоловіка членкині Шведської академії Катаріни Фростенсон), якого в листопаді 2017-го 18 жінок звинуватили в сексуальних домаганнях. За їхніми словами, ці випадки відбувалися у приміщеннях Академії.

Пізніше Катаріну Фростенсон виключили з організації. Три дійсні члени Шведської королівської академії подали у відставку.

У березні цього року стало відомо, що літературного Нобеля відновлюють. Рада директорів Нобелівського фонду заявила, що кроки, які Шведська Академія вже зробила і ще зробить, сприятимуть відновленню довіри до Академії як установи, що присуджує нагороду.

У Стокгольмі оголосили лауреатів Нобелівської премії з фізики

Повідомлялося, що протягом 2018 року Фонд Нобеля перебував у тісному діалозі зі Шведською академією. Відтак Положення Академії були змінені, що дало змогу членам Асоціації піти у відставку. Статут оновили та обрали декількох нових членів.

Цьогоріч Нобелівську премію з літератури присудять двом лауреатам

Також Шведська академія затвердила нову систему для свого Нобелівського комітету на найближчі кілька років. Тепер у процесі визначення лауреатів братимуть участь 5 зовнішніх членів. Крім цього Академія змінила склад Нобелівського комітету таким чином, щоб до нього більше не входили члени, які були пов’язані з подіями 2018-го.

Нобелівський комітет вручив 111 Нобелівську премію з хімії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ