Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Новояворівськ творчо оживило мистецьке свято "Жива яворівська традиція"

У неділю, 1 березня, в місті Новояворівську Яворівського району Львівської області в межах мистецького свята відбулася презентація вернісажу декоративного розпису із використанням яворівського орнаменту в сучасній інтерпретації «Жива яворівська традиція», авторами якої є мати й донька Наталія та Мар’яна Дюг.
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо.

Як повідомив власкор Гал-інфо, цей мистецький форум відбувся за участі громадськості в Новояворівському міському етнографічному музеї, який очолює Леся Більська-Косик.

Присутні змогли насолодитися не лише унікальними картинами з яворівським колоритом на склі та тканині, а й класичною музикою у виконанні тріо скрипалів «DOLCE VIO» (Любов Галай, Ірина Сичак, Марія Галай).

Авторам виставки Наталії та Мар’яні Дюг були вручені Грамоти, Подяки та оберемки квітів.

У межах цього мистецького свята відбулася перша персональна виставка творчих доробків на склі та тканині випускниці Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша, а тапер – студентки Української академії друкарства (м. Львів) 22-річної Мар’яни Дюг, яка в розмові із журналістом розповіла, що любов до образотворчого мистецтва їй привила мама Наталія, багаторічний член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, авторка наукових праць, викладач Художнього професійно-технічного училища імені Й. П. Станька.

«Такі виставки для моєї мами, відомого в Україні митця, – звичайне явище. А для мене – це вперше», – сказала юна авторка картин на склі і тканині, виконаних в техніці яворівського орнаменту.

А голова Яворівського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Василь Гевало під схвальні оплески присутніх озвучив інформацію про те, що в офіційний Київ скеровано пропозицію про присвоєння «Президентської стипендії для юних виконавців» художниці, Мар’яні Дюг, роботи якої несуть особливу енергетику в поєднанні яворівської традиції та глибокої філософської рефлексії.

Науковець зі Львова Євген Луньо підкреслив, що художниці Наталія та Мар’яна Дюг не копіюють стародавній «Яворівський розпис», а віртуозно його осучаснюють.

У коментарі власкорові Гал-інфо директор Новояворівського міського етнографічного музею Леся Більська-Косик пояснила, що презентація вернісажу «Жива яворівська традиція» – це яскраве дійство в мистецькому житті Галичини.

«Традиція – це те коріння, яке дозволяє нам тримати зв'язок поколінь та мати орієнтир для руху вперед. При цьому важливо, щоб традиція залишалася живою й відкритою для творчого переосмислення та збагачення.

Наталія Дюг – вже знана народна майстриня, людина яка запалює та надихає інших. В її доробку творчому доробку – 17 персональних виставок. А нині для нас особливою приємністю стало долучення до організації першої персональної виставки робіт Мар’яни Дюг, яка спільно зі своєю іменитою мамою Наталею працює в напрямку декоративного розпису, використовуючи яворівський орнамент у сучасній інтерпретації.

Мати й донька малюють у різних техніках: на тканині та склі, розмальовують яворівську іграшку тощо. Художниці є авторками композицій найдовшого «Яворівського розпису на полотні (257,5 м) та стіни із яворівським розписом в Яворові (154,4 м), за результатами яких встановлено Національні рекорди. Їхня творчість –гарний приклад, майстрині – відкриті до експериментів та щедро діляться своїми талантами», – інформує Гал-інфо директор Новояворівського міського етнографічного музею Леся Більська-Косик.

Довідка Гал-інфо.

Нагадаємо, що «Яворівський розпис» – це український народний промисел, який виник у XVIII столітті на території сучасного Яворівського району Львівської області.

«Яворівський розпис» має свої давні традиції: найбільш часто він використовувався при прикрашанні скринь. Як правило, орнамент складався із рослинних і геометричних мотивів.

Широко застосовувався «Яворівський розпис» і на дерев'яних іграшках – кониках, метеликах, пташках, візочках, виготовлених з дерева із оригінальною конструкцією, механікою для кожної забавки, які за задумом були прості, реалістичні, привабливі.

Різновидом розпису дерев’яних виробів було малювання сувенірних точених виробів (вазочки, грибки, яйця-мальованки) або ж предметів побуту (кухонні дощечки, лопатки, ложки).

Для розпису ще на зорі «Яворівської забавки» використовувалося три кольори: зелений (що символізує траву та листя), червоний (плоди та ягоди), синій (небо та воду), а на початку ХХ століття почав використовуватися четвертий колір — жовтий (сонце).

«Яворівський розпис» вирізняють характерні елементи – квіти, ружі, зірки, віночки, качечки, кривульки, цяточки, рисочки тощо.

Додамо, що днями було озвучено інформацію, що «Яворівська забавка» увійде до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Нацбанк уже запустив в обіг набір пам’ятних монет «Яворівська забавка», в якому – три срібні монети, номіналом – у 2 гривні кожна. На них зображені традиційні яворівські забавки: пташка, коник і гультяї. Вага кожної монети – 7,78 г, а діаметр – 26,5 мм. Тираж випуску становить 5 тис. для кожної.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ