Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Новий закон про благодійництво значно спростить діяльність доброчинних організацій, - Богдан Хруставчук

Чинний Закон України “Про благодійництво та благодійні організації”, який був прийнятий ще у 1997 році, містить цілу низку недоліків, тому є суспільна потреба у тому, щоб новий закон про благодійництво, який Верховна Рада України прийняла 5 липня 2012 року в ІІ читанні, був підписаний Президентом України. Таку думку висловив громадський діяч Богдан Хруставчук під час прямого ефіру телепередачі «Вечір у Львові» Львівського телебачення (12 канал). Про це повідомила прес-служба політика.

Гості студії обговорювали доцільність прийняття нового закону про благодійництво та загальні питання теми розвитку благодійності як умови становлення громадянського суспільства в Україні.

Відповідаючи на запитання телеведучих, Богдан Хруставчук зазначив, що новий закон про благодійництво вирішив би більшість проблем, пов’язаних з низьким рівнем благодійності в Україні.

«Згідно чинного закону про благодійництво, який було прийнято ще в 1997 році, термін реєстрації благодійних організацій є занадто тривалим (від 3 місяців і більше), а згідно з новим законом строки реєстрації скорочено до трьох днів, також скасовано реєстрацію благодійної організації за територіальною ознакою, тому доброчинці у будь-якому населеному пункті зможуть допомогти потребуючим у межах всієї країни», - наголосив громадський діяч.

Політик назвав однією з основних причин низького рівня благодійності в Україні недостатньо розвинуту інституційну структуру благодійної діяльності.

«На початок 2011 року в Україні зареєстровано 11 тисяч благодійних фондів, а у Нідерландах, наприклад, діє понад 160 тисяч фондів. Отже, один фонд у Нідерландах охоплює 100 мешканців, а один фонд в Україні охоплює 4000 мешканців», - розповів Богдан Хруставчук.

На його переконання, новий закон про благодійність має зробити діяльність благодійних організацій достатньо прозорою і сприятиме запобіганню можливим аферам у сфері вітчизняного благодійництва.

«У новому законі запроваджується заборона для чиновників виступати засновниками благодійних організацій, що допоможе запобігти такому явищу, як створення благодійних фондів, організацій з метою піару, або ж відмивання грошей. Тим більше, що в законі такожпідкреслюється, що інформація про структуру, розмір доходів і витрат, а також використання активів благодійної діяльності не може бути комерційною таємницею і повинна бути відкритою і доступною», - зазначив громадський діяч.

Також Богдан Хруставчук наголосив, що важливим є не лише особисто долучитися до благодійництва, але й заціквити, залучити до цієї справи й інших людей, особливо молодь.

«Необхідно, щоб молодь реалізовувала себе в напрямку благодійництва», - підкреслив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ