Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

НСЗУ інформує про “Доступні ліки”

У рамках програми реімбурсації “Доступні ліки” пацієнти, за рецептом лікаря, можуть отримати безоплатно або з незначною доплатою лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу та бронхіальної астми. Про це повідомили в Національній службі здоров'я України.

Це - 254 лікарські засоби і усі вони є монопрепаратами, тобто мають одну діючу речовину. Водночас у сучасних схемах лікування, зокрема, при багатьох серцево-судинних хворобах, часто зустрічаються комбіновані ліки, тобто з фіксованими комбінаціями діючих речовин.

Як бути? Чи може український пацієнт отримати безоплатні лікарські засоби за програмою реімбурсації, якщо лікування хвороби вимагає вживання комбінованих ліків?

В електронному рецепті лікар вказує діючу речовину, а не торгову назву лікарського засобу. Пацієнту, який лікується комбінованими лікарськими засобами, лікар може виписати окремо два електронні рецепти на дві діючі речовини (які входять у потрібний йому комбінований лікарський засіб). Так пацієнт має змогу отримати із монопрепаратів ту комбінацію, яка йому потрібна.

Отже, якщо пацієнт приймає комбіновані ліки, варто поцікавитися, чи входять діючі речовини, які містяться в цьому лікарському засобі, до переліку “Доступних ліків”. Якщо так - запитайте у свого лікаря про електронний рецепт на ці діючі речовини. І отримайте потрібні лікарські засоби безоплатно або з незначною доплатою.

Нагадаємо, МОЗ України затвердило новий перелік препаратів програми ʺДоступні лікиʺ. Про це Гал-інфо повідомили у прес-службі МОЗ України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ