Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Здоров'я

НСЗУ виплатила лікарням за лікування пацієнтів з CОVID-19 понад 4,4 млрд грн

Національна служба здоров’я України виплатила медзакладам за лікування пацієнтів з CОVID-19 понад 4,4 млрд грн. Про це інформує 28 вересня прес-служба НСЗУ.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

НСЗУ рекомендує Департаментам охорони здоров'я та керівникам закладів уважно стежити за навантаженістю лікарень, правильно формувати маршрути пацієнтів і вчасно приймати рішення про збільшення кількості команд, аби пацієнти отримали допомогу, заклад - оптимальне фінансування, а медики - доплати за роботу з пацієнтами з підозрою або захворюванням на COVID-19.

Станом на сьогодні Національна служба здоров’я України законтрактувала для надання допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього: 25 центрів екстреної медичної допомоги, 316 медзакладів для надання пацієнтам допомоги в стаціонарних умовах, які лікують пацієнтів з COVID-19 та 935 медзакладів, в яких утворено мобільні бригади, що виїжджають до людей з підозрою на COVID-19 (у цих закладах працює майже 1600 мобільних бригад). Виплати від НСЗУ також отримав 151 медзаклад, який надавав стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у квітні, але не входив в перелік лікарень, визначених для госпіталізації.

У медичних закладах, залучених до надання стаціонарної допомоги пацієнтам з COVID-19, передбачено: 77 932 ліжка для пацієнтів, що потребують медичної допомоги у зв’язку із цим захворюванням, 22 553 інфекційних ліжок та 2 366 апаратів ШВЛ. У цих закладах створено 1 576 медичних команд для надання стаціонарної допомоги пацієнтам з COVID-19.

На сьогодні НСЗУ виплатила понад 4,4 млрд грн медичним закладам для надання допомоги пацієнтам з CОVID-19 або з підозрою на нього.

На сьогодні рівень навантаження на медичну систему зростає через збільшення рівня захворюваності на COVID-19 серед населення. У цій ситуації організація надання належної медичної допомоги пацієнтам багато в чому залежить від своєчасного реагування з боку керівників медичних закладів та їх власників – місцевої влади. Зокрема, зараз в деяких медзакладах суттєво зріс рівень навантаження на команди лікарів, які працюють з пацієнтами з COVID-19. Так, наприклад, у Львівському регіональному фтизіопульмонологічному клінічному лікувально-діагностичному центрі з пацієнтами з коронавірусною хворобою працює 6 медичних команд. В серпні завантаженість однієї команди цього закладу складала 41 пацієнт на місяць. В той час як загалом по країні цей показник в середньому складав 12 осіб на місяць, а у Львівській області середня завантаженість команд була 18 пацієнтів на місяць.

Медзаклад отримує кошти за договором з НСЗУ лише за надання медичних послуг хворим з COVID-19, сума вираховується зважаючи на кількість медичних команд, кількість нововведених в експлуатацію апаратів ШВЛ та кількість пацієнтів, які перебували у відділенні інтенсивної терапії. Тому якщо збільшується навантаження на лікарню, тобто збільшується кількість пацієнтів, заклад має право розширити кількість медичних команд і отримати більше фінансування. Таке рішення заклад приймає самостійно і подає дані до НСЗУ. Національна служба здоров'я враховує це при визначенні суми оплати.

Також існує проблема нерівномірного завантаження лікарень, що надають допомогу пацієнтам з COVID-19. Внаслідок цього деякі лікарні завантажені, а інші, що знаходяться поблизу, майже без пацієнтів. Однією з причин такої ситуації є неправильно вибудувані на місцях маршрути пацієнтів і недостатність координації між центрами екстреної допомоги та лікарнями. Тобто тут місцева влада має активно підключитись, щоб впорядкувати маршрути пацієнтів та забезпечити рівномірність навантаження на всі заклади в регіоні, визначені для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою.

Національна служба здоров'я України рекомендує департаментам охорони здоров'я та керівникам закладів уважно стежити за навантаженістю лікарень, правильно формувати маршрути пацієнтів і вчасно приймати рішення про збільшення кількості команд, аби пацієнти отримали допомогу, заклад - оптимальне фінансування, а медичний персонал - доплати за роботу з пацієнтами з підозрою або захворюванням на COVID-19.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ