Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Низька ціна на газ не є заслугою уряду і «Нафтогазу», - експерт

Ціна російського газу для України згідно рішення уряду Росії на I квартал 2016 р. становить 212 дол. за 1000 куб. м. «Нафтогаз» опинився за півкроку до рекорду найнижчої ціни на газ, який був зафіксований у IV кварталі 2009 року і становив 198 дол. Водночас, прем’єр Яценюк повідомив, що «Нафтогаз» не буде купувати газ у «Газпрому»: «1 січня вони виставили рахунок з ціною газу 212 доларів за 1000 куб. м. Ми не купуємо газ у Росії, тому що ми купуємо газ в ЄС дешевше, ніж нам запропонувала Росія. Середня вартість придбання газу в Європейському Союзі - близько 200 дол».

Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук: 

"Насправді контрактна ціна російського газу на I квартал 2016 р. становить 230 доларів за 1000 кубометрів, а разом із наданою Росією знижкою ціна становить 212 дол. Якщо нафта і далі буде коливатися у коридорі 30-40 дол., то II кварталі ціна російського газу із знижкою може становити приблизно 190-200 дол.

Проте, донині існує розбіжність між прем’єром Яценюком і керівником «Нафтогазу» Коболевим у питанні необхідності закупівлі газу у Росії. Яценюк заявив, що купувати не будемо. Коболев підтвердив факт переговорів із Росією. Тим самим визнав необхідність закупівлі газу у «Газпрому». Більше того, активне використання газу з ПСГ у зв'язку з холодною погодою змусить «Нафтогаз» у січні-березні закуповувати газ у Росії, крім існуючих поставок з ЄС.

Дійсно зниження вартості бареля нафти протягом липня-грудня 2015 р. із 65 до 35 дол. створило надзвичайно хороші умови для гарантованого зниження ціни на газ для України у I та II кварталах 2016 р. За умов катастрофічного економічного провалу в Україні вища ціна на газ на рівні 300-350 дол. була би просто вбивчою для бюджету.

Водночас така низька ціна на газ не є заслугою ані президента Порошенка, ані прем’єра Яценюка, ані керівника «Нафтогазу» Коболева. Хоча при цьому протягом минулого року Порошенко, Яценюк та Коболев безсоромно постійно повторювали «газову мантру», що саме їх робота дозволила знизити ціну на російський газ майже удвічі - із 350-400 до 200-250 дол.

Якщо вже на то пішло, то президент Порошенко, премєр Яценюк і голова «Нафтогазу» Коболев у нинішній ситуації низької ціни на газ повинні були «скинутися» на символічний подарунок для Юлії Тимошенко. Це був би вияв їх вдячності за контракт на газ, який був підписаний при прем’єрстві Тимошенко. І саме цей контракт за умов низької ціни на нафту дозволяє сьогодні Порошенку-Яценюку-Коболеву на кожному куті хвалитися низькою ціною на газ. При цьому, як відомо, Тимошенко сиділа у в’язниці за газовий контракт.

Проте, навіть за такої низької ціни на нафту і, як наслідок, на природний газ у «Нафтогазу» сьогодні банально відсутні долари для закупівлі газу. А навіть якщо валюта і появляється, то це або долари від «Газпрому» за транзит, або кредити міжнародних банків, або пряма дотація з бюджету України. Така складна ситуація пов’язана з тим, що «Нафтогаз» втратив свою вагому роль на ринку поставок газу для промисловості. А продаж газу теплокомуненерго залишається збитковим.

Стосовно ж заяв Яценюка і Коболева про купівлю недорогого газу із ЄС, то дані Держстату і Мінекономіки про більшу вартість імпортного газу із ЄС постійно спростовують їх слова. Це навіть стало свого роду грою – прем’єр Яценюк і голова «Нафтогазу» Коболев поширюють відверту неправду про ціну газу, а їхні підлеглі фактично пізніше спростовують ці слова.

Саме тому заява «Нафтогазу» про те, що компанія «вивчає» цінову пропозицію «Газпрому» викликає здивування. Іще жодного разу Росія не переглянула встановлену знижку і ціну на газ. Ціна російського газу зазвичай менша, ніж газ із ЄС на 20-30 дол".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ