Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Облрада ухвалила звернення щодо фінансування Державної програми розвитку регіону українських Карпат

Львівська обласна рада сьогодні, 19 листопада, звернулася до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, місцевих рад Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей щодо невідкладного вирішення питання фінансування з Державного бюджету України у 2020 році Державної програми розвитку регіону українських Карпат. Про це інформує прес-служба Львівської облради.

Подаємо повний текст звернення:

Верховна Рада України 14 листопада 2019 року ухвалила Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Усупереч Указу Президента України від 20.09.2019 року № 713/2019 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічного зростання, стимулювання розвитку регіонів та запобігання корупції», Кабінетом Міністрів України було проігноровано вимогу передбачити кошти на розвиток гірських територій українських Карпат.

Вищевказаному документові передував і цільовий  Указ Президента України від 22.07.2019 року  № 543/2019 «Про розвиток регіону українських Карпат» з прямою вимогою до Кабінету Міністрів України передбачати у проєктах закону про Державний бюджет України на 2020 та наступні роки видатки, необхідні для реалізації Державної програми розвитку регіону українських Карпат, що також було грубо проігноровано.

Територія українських Карпат, маючи величезний потенціал природної й історико-культурної спадщини та низку спільних викликів у сфері безпеки, доступності, екології, потребує залучення спільних фінансових інструментів для подолання загроз і розвитку регіону. На регіональному рівні сьогодні вже є успішні практики об’єднання зусиль і акумулювання фінансових ресурсів для розвитку гірських територій: ініційована обласними радами й Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» Програма підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, що спільно фінансується з місцевих бюджетів Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Чернівецької областей; проект «Карпатська мережа регіонального розвитку» в межах секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу.

Ключовим аспектом продовження політики підтримки розвитку українських Карпат є створення окремого механізму фінансування проєктів розвитку гірських територій на державному рівні, і, безперечно, позитивним зрушенням у цьому напрямі стало затвердження Кабінетом Міністрів України Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020 – 2022 роки відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України  від 20.10.2019 року № 880.

Однак, як уже зазначалося, в ухваленому Законі України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» відсутня стаття,яка передбачала б фінансування реалізації Державної програми розвитку регіону українських Карпат. Тобто, існує реальна загроза того, що прийнята програма не буде підтверджена жодним фінансовим ресурсом і замість реальних розвиткових проєктів гірські території отримають лише обіцянки.

Окрім цього, є всі підстави вважати, що Уряд демонструє небажання виконувати вимоги, закладені в Указах Президента України.

Ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємося до Президента України з проханнями:

ужити заходів контролю та з’ясувати причини невиконання Кабінетом Міністрів України вимог, викладених в Указах Президента України від 20.09.2019 року №713/2019 та від 22.07.2019 року № 543/2019 у частині передбачення коштів на розвиток гірських територій Українських Карпат у Державному бюджеті на 2020 рік;

ініціювати як невідкладний та внести, відповідно до статті 93 Конституції України законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», який передбачав би фінансування з Державного бюджету України у 2020 році Державної програми розвитку регіону українських Карпат в обсязі 2 млрд гривень.

Ми звертаємося до Кабінету Міністрів України з проханням пояснити суспільству, чому членами найвищого органу виконавчої влади в державі було проігноровано у Законі України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» вимогу передбачити кошти на розвиток гірських територій українських Карпат.

Ми звертаємося до Верховної Ради України з проханням підтримати всі зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», які передбачали б фінансування з Державного бюджету України у 2020 році Державної програми розвитку регіону українських Карпат в обсязі 2 млрд гривень.

Просимо в максимально стислі терміни реалізувати вищевказані ініціативи,пов’язані зі змінами до Державного бюджету на 2020 рік, аби Державна програма розвитку регіону українських Карпат повноцінно розпочала функціонувати у 2020 році, та поінформувати про виконання вимог, порушених у цьому зверненні.

Ми звертаємося до місцевих рад Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей, об’єднаних українськими Карпатами, із закликом вести спільну боротьбу за належне фінансування Державного бюджету України у 2020 році Державної програми розвитку регіону українських Карпат та проханням приймати аналогічні за змістом звернення на адресу Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України.

Переконані, що розвиток гірських територій українських Карпат є глобальним завданням, здатним об’єднати усіх, кому належить ініціювати зміни до Державного бюджету України на 2020  рік, та приймати відповідні рішення незалежно від політичних поглядів та уподобань.

Прийнято на XХ черговій сесії Львівської обласної ради VIІ скликання 19 листопада 2019 року.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, на Львівщині створять три нові заказники.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ