Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Обмеження на P2P-перекази: Нацбанк б'є на сполох через відмивання мільярдів

Національний банк України готується ввести обмеження на переказ коштів з однієї платіжної картки на іншу (P2P-перекази) для боротьби з відмиванням доходів, отриманих незаконним шляхом.

Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний пояснюючи важливість такого регуляторного рішення.

За словами очільника регулятора, проблема "дропів" чи "грошових мулів" - людей, які за винагороду передають реквізити своїх банківських рахунків третім особам для проведення незаконних фінансових операцій - набула глобальних масштабів. Через P2P-перекази здійснюються мільярдні обороти коштів, отриманих від кіберзлочинів, нелегального грального бізнесу, торгівлі підакцизними товарами та навіть фінансування терористичних дій.

НБУ має намір запровадити ліміти - не більше 30 операцій і до 100 000 гривень на місяць в одному банку для вихідних P2P-переказів. Дослідження регулятора показало, що такі обмеження не вплинуть на 98,44% клієнтів банків за кількістю операцій та 95% - за сумою. Водночас клієнти з вищими доходами зможуть звертатися до банків для розгляду своїх випадків та надання документального підтвердження.

Голова НБУ наголосив, що вхідні P2P-перекази, які часто використовуються волонтерами, не обмежуватимуться. Банки також зможуть застосовувати ризик-орієнтований підхід та звільняти від лімітів волонтерів та інших клієнтів за наявності обґрунтування.

Остаточне рішення ще обговорюватиметься, проте регулятор рішуче налаштований боротися з відмиванням коштів через P2P-перекази, оскільки це завдає значних збитків бюджету та не дозволяє в повній мірі фінансувати, зокрема, потреби армії з офіційних надходжень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ