Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Один партійний список і один кандидат в окрузі, – фантастика від Стецьківа

«Якщо нам пропонують закон 50 на 50, то… відповідь опозиції може бути тільки одна - один партійний список, назвемо його Українським списком, і один кандидат в окрузі», - таку тактику боротьби з Партією регіонів на виборах 2012 запропонував нардеп Тарас Стецьків учора, 10 листопада, в ефірі телеканалу ZIK.

За його словами, нема жодного аргументу, окрім «персональної амбіції вождів», який би заважав реалізувати це правило. Потрібне тільки політичне рішення від «Батьківщини», «Фронту змін», «Громадянської позиції»... «Хто такого рішення не приймає, той зрадник», – наголосив Тарас Стецьків.

На його думку, такий підхід гаратнує перемогу над Партією регіонів, і у влади залишиться єдиний спосіб протидії: знімати з виборів кандидатів від опозиції. Але на це у Тараса Стецьківа є ефективна контрдія,  яку він не розсекретив. 

Якщо не вдасться домовитися про такий список, і опозиція піде на вибори двома-трьома колонами, то є загроза, що таких колон насправді буде більше двадцяти, а кандидатів у мажоритарних округах погодити не вдасться.

Також Тарас Стецьків  додав, що Комітет опору диктатурі є «прекрасною інституційною формою», яка дозволяє реалізувати такий план. Відтак, політичне рішення про входження до єдиного списку партії мали схвалити на своїх з’їздах, вочевидь, потрібно буде вибрати одну партію, до якою вступлять усі списочники. Місця у списку можна поділити за рейтингом або за алфавітом.

Інший учасник теледискусії, голова ЛОО «Батьківщина» Роман Ілик скептично оцінив перспективу єдиного партійного списку. Воднораз він підкреслив, що узгодити мажоритарних кандидатів, зокрема у Львівській області, цілком реально. І що, мовляв, «Батьківщина» такі переговори вже провадить. Однак про їх результат говорити поки що рано. До того ж з’ясовується, що остаточні рішення, як правило, ухвалює одноосібно лідер партії.

Третій учасник розмови політолог Олег Соскін погодився, що спільний партійний список – це єдиний спосіб побороти Партію регіонів на виборах. Стимулювати політичні сили до творення такого списку мало б відповідне звернення Тимошенко, яка нині є найретинговішим лідером опозицію.

При цьому Олег Соскін вважає, що влада намагається фізично знищити Тимошенко та Луценка

Дискутанти зійшлися на тому, що зменшення прохідного бар’єру, скажімо, з 5 процентів до 4, – це приманка, завдяки якій влада хоче внести розбрат у середовища опозиції, а саме спровокувати «Свободу» піти на вибори самостійно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ