Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Офіційно: Підприємство "Укроборонпрому" відновлює співпрацю з Росією

Підприємство "Укроборонпрому" таки надаватиме послуги російській компанії ТОВ «Авіакомпанія «Волга-Днєпр». Таке випливає з відповіді ДП "Антонов" на інформаційний запит Гал-інфо про відновлення співпраці з Росією.

Як зазначили на підприємстві, діяльність "Антонова" відбувається виключно у відповідності до законодавства України та міжнародних авіаційних правил.

"Державне підприємство "Антонов", є  розробником авіаційної техніки та, відповідно, утримувачем сертифікатів типу літаків «Ан», зокрема, транспортного літака Ан-124-100 «Руслан». Саме тому збільшення ресурсів цієї авіаційної техніки – прерогатива виключно ДП "Антонов".

Невиконання «Антоновим» і Україною обов’язків, обумовлених цілою низкою міжнародних правил та вітчизняним законодавством, призведуть до застосування відповідних міжнародних санкцій. Зокрема –  до заборони міжнародних польотів літаків марки «Ан», а також до передачі функцій розробника іншим органам, вповноваженим країною-експлуатантом повітряних суден (ПС).

"Невиконання своїх прямих обов'язків підтримувати цивільні літаки марки "Ан" призведе до втрат ліценцій розробника, дозволів на авіаперевезення та втрат ринків", – зазначили на підприємстві.

Фахівці ДП "Антонов" детально роз'яснили ці міжнародні правила. Відповідно до діючих міжнародних стандартів та установчих матеріалів в галузі підтримання льотної придатності, які викладені в Додатку 8 до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію ICAO (International Civil Aviation Organization) «Льотна придатність повітряних суден» та в Керівництві ICAO з льотної придатності, Doc 9760, організація-розробник залишається відповідальною за збереження цілісності конструкції літака. Для відомств цивільної авіації представники організації-розробника зобов’язані залишатися контактними особами при вирішенні проблем, які можуть вимагати розробки корегувальних заходів.

Крім цього, організація-розробник зобов’язана постійно оцінювати цілісність конструкцій своїх літальних апаратів протягом всього терміну їх експлуатації. За результатами такої оцінки вона повинна розробляти і видавати інформацію, що доповнює чинні програми технічного обслуговування, з метою виявлення пошкодження конструкції до того, як воно стане проблемним для всього парку. Така інформація повинна ґрунтуватися на матеріалах аналізу, випробувань та досвіду експлуатації і включатися до програми збереження цілісності конструкції (Doc 9760, частина V, п. 2.7.3.1). Вказівки з підтримання льотної придатності також розробляються організацію-розробником виробу авіаційної техніки.

Саме з метою дотримання своїх зобов’язань, за міжвідомчим узгодженням з повноважними міністерствами та відомствами України, згідно з листом-роз’ясненням Держекспортконтролю України, на договірній основі фахівці ДП «АНТОНОВ» виконають роботи з оцінки технічного стану літака Ан-124-100 «Руслан» ТОВ «Авіакомпанія «Волга-Днєпр», що не входить до переліку компаній, до яких згідно рішення РНБО України застосовуються санкції. Зазначений літак має Свідоцтво про реєстрацію цивільного ПС та може використовуватись тільки з метою забезпечення потреб громадян та економіки. Таким чином, ДП «Антонов» як розробник авіаційної техніки діє відповідно до чинного законодавства України та міжнародних авіаційних правил.

Нагадаємо, що з 2016 року повністю припинено співробітництво між ДП «Антонов» та ТОВ «Авіакомпанія «Волга-Днєпр» в напрямку надання послуг з повітряних перевезень великогабаритних та нестандартних вантажів", - зазначили в ДП "Антонов".

Нагадаємо, ДП "Антонов", український авіабудівний концерн, що об'єднує конструкторське бюро, комплекс лабораторій, експериментальний завод та випробувальний комплекс, для розробки та сертифікації літаків. З 4 квітня 2015 р. входить до складу державного концерну «Укроборонпром».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ