Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Огляд ЗМІ: у Давосі Україна привернула увагу інвесторів

Швейцарський «WEF-2018» став для Києва успішним рубежем. На РФ в оціпенінні очікують американського санкційного вердикту. Демократи США – зразок зради національних інтересів Америки з допомогою Кремля. Саудівська Аравія підводить риску під економікою видобувних копалин.
  • Президент Порошенко повідомив, що участь України у Всесвітньому економічному форумі була успішною.
  • Впродовж поточного тижня на РФ можуть початись світоглядно-тектонічні здвиги.
  • Демократи США категорично не хочуть ворушити минуле – свою змову з Москвою проти американського народу.
  • Саудівська Аравія сигналізує, що «коричнева» економіка вийшла на завершальну стадію.

Україна стає цікавою для міжнародних інвесторів

Під час дискусійної міжнародної платформи «WEF-2018» президент України провів ряд зустрічей із світовими фінансовими донорами, а зокрема зі Сумою Чакрабарті, президентом ЄБРР, домовився про збільшення кредитування приватного і державного секторів. Під час зустрічей із Крістін Лагард, директоркою МВФ, та її заступником Девідом Ліптоном вдалося визначити, які кроки Києву залишилось зробити для приїзду місії в Україну з метою продовження співпраці. Петро Порошенко сподівається вже у квітні отримати черговий транш від МВФ, надання якого було призупинене через відставання команди чиновників  Володимира Гройсмана від графіка урядових реформ. Україна тільки 80% виконала свої зобов'язання.

Домовлена зустріч президентів України і США не відбулась, оскільки обставини склались так, що Дональд Трамп був змушений терміново повернутись додому, щоби вирішити нагальні проблеми:

▪ у суботу, відразу по приїзді, Дональд Трамп був змушений терміново  «гасити» черговий республіканський скандал на сексуальному ґрунті – звільнити з посади свого приятеля-мільярдера Стіва Вінна, фінансового директора національного комітету Республіканської партії (RNC), за сексуальні домагання;

▪ у понеділок, 29 січня, необхідно представити Конгресові остаточний варіант «Кремлівської доповіді»;

▪ терміново вирішити питання стосовно або свого свідчення перед спеціальним прокурором США Робертом Мюллером, або відмовитись, пославшись на статтю 5 Конституції США;

▪ а першочергово – повернути у Білий Дім дружину Меланію, яка у час його відсутності виїхала у готель (повідомила «The Daily Mail») через скандальний зв’язок Дональда Трампа із черговою порноледі.

Отже, держсекретар США Рекс Тіллерсон і Петро Порошенко впродовж години, що незвично для формату Давосу, обговорили ряд українсько-американських питань двостороннього економічного співробітництва, зокрема відновити роботу комісії «Стратегічного партнерства Україна-США», яку створили ще 2008 року, проте під час президентства Обами засідання не проводили.

Окрім того, сторони домовились налагодити співпрацю з компанією «General Electric», а також іншими американськими інвесторами. Рекс Тіллерсон зазначив, що серед американських інвесторів почала зростати зацікавленість Україною, оскільки вони побачили кардинальні зміни в інвестиційному кліматі України і перші результати боротьби з державною корупцією. Ще одним важливим підсумком годинної зустрічі стало узгодження між Україною і США тексту майбутньої резолюції Радбезу ООН щодо миротворців на Донбасі, – повідомив «Business Insider».

Для Москви настала санкційна «чорна» полоса

Адміністрація Дональда Трампа оголосила про запровадження 12 пакету антиросійських санкцій через окупацію Криму і триваючої війни на Донбасі. Таке рішення Вашингтон ухвалив на тлі наближення кінцевого терміну для оголошення у понеділок 13 пакету – окремого і більш широкого списку санкцій стосовно РФ. А на п’ятницю, 2 лютого, заплановане оприлюднення 14 пакету – звіту фінансової розвідки США про «бухгалтерів» і «банкірів» Путіна.

У своїй заяві від 26 січня (12 пакет санкцій) Міністерство фінансів США відзначило, що нові обмеження торкнуться 21 приватної особи і 9 компаній, у число яких увійшли рускі урядовці та підприємства, які мають стосунок до бізнесу на Кримському півострові. Крім того, США також запровадили санкції проти чільних терористів ОРДЛО та осіб і компаній, які забезпечували їм матеріальну підтримку.

На цьому тижні Палата представників Конгресу США розгляне ще один санкційний законопроект, який дублює аналогічний закон Сенату (13 пакет санкцій). Він спрямований на стримування майбутнього іноземного втручання у вибори в США. Проект закону, що передбачає санкції проти іноземних країн, а першочергово проти Москви, Китаю, Ірану і Північної Кореї, якщо вони зроблять спроби втручатись в американські вибори. Один із авторів законопроекту, республіканець Бред Шнайдер, наголосив, якщо американські законодавці не будуть діяти швидко й рішуче, то листопадові вибори стануть більш уразливими перед нападами руских хакерів, – розповіло видання «Тhe Нill».

Демократи США воліють не згадувати про справжню руску змову

Перша справжня змова американських політиків із Кремлем відбулась у 80-х роках минулого століття, однак ліберальні ЗМІ старанно замовчують цю скандальну тему. Ще в 1983 році сенатор Тед (Едвард) Кеннеді намагався заручитись підтримкою радянського керівництва, щоби кинути виклик під час президентських виборів республіканцеві Рональду Рейгану. Але цим планам не судилося збутись.

Нещодавно, 12 січня, у США помер колишній сенатор від штату Каліфорнія Джон Танні, який був близьким другом і колегою Теда Кеннеді. У 1983 році в Тед Кенеді визрів план, ключову роль в якому належало зіграти його давньому «товаришеві по чарці». Джон Танні отримав завдання вирушити на Москву і зробити Імперії зла пропозицію, від якої вона не могла б відмовитись. Совєти і демократи повинні були об'єднати зусилля, щоб у 1984 році позбавити президента Рональда Рейгана можливості переобрання на другий термін. Суть домовленості – совєти зберегли б свою імперію, а демократи США отримали б можливості продовжити знищення Америки.

Після розпаду СРСР секретні архіви КДБ стали доступними західним дослідникам, які виявили службову записку, адресовану в 1983 році Андропову, керівнику КДБ. У цьому документі Джон Танні названо довіреною особою Теда Кеннеді. Під час бесіди з представниками Москви Джон Танні також зазначив, що «Кеннеді має намір брати участь у президентських перегонах у 1988 році». Відтак у Білому Домі могла появитись «демократична маріонетка, підконтрольна Кремлеві». Зрадницький план демократів провалився, оскільки  Андропов помер через вісім місяців після зазначеної зустрічі, – пише «The Boston Herald».

Саудівська Аравія вступає у постнафтову епоху

Фахд аль-Рашид, керуючий директор проекту «King Abdullah Economic City» (KAEC – «Економічний місто короля Абдалли»), під час форуму в Давосі повідомив, що Ер-Ріяд вирішив позбутись викопної (коричневої) економіки і нафтової залежності, вступає у постнафтову епоху і сподівається, що «Мегаполіси майбутнього», які почали будувати, забезпечать диверсифікацію і зростання «зеленої» економіки країни. Аль-Рашид курує створення мегаполісу KAEC, який, як передбачається, буде сприяти зростанню торгівлі Саудівської Аравії із рештою світу. Місто заснували у 2006 році на березі Червоного моря, на відстані 100 кілометрів від Джидди. Сукупна вартість проекту оцінюється у $100 мільярдів. У Саудівській Аравії вважають, що цей регіон, прилеглий до Червоного моря, може стати драйвером зростання світової економіки.

Доцільно відзначити, що Саудівська Аравія у листопаді 2017 року збільшила експорт нафти на 2,1% у порівнянні з попереднім місяцем і скоротила видобуток на 1,6%. У жовтні 2017 року Ер-Ріяд оголосив про план будівництва інноваційного міста Neom на березі Червоного моря. Інвестиції у проект на початковому етапі становитимуть $500 мільярдів доларів, а кошти надійдуть від уряду королівства, суверенного фонду короля і приватних інвесторів. Фахд аль-Рашид наголосив: «Ми розраховуємо на розвиток портів, індустрії розваг, а також на будівельну галузь. Ми впевнені, що обрали правильний економічний напрямок», – інформує портал «The great middle east».

Нагадаємо, у Королівстві Саудівська Аравія при дефіциті бюджету в 2018 році, який становить 195 мільярдів ріалів, король Салман Аль Сауд вирішив розділити 50 мільярдів ріалів ($13 мільярдів) поміж громадянами країни. Щомісяця додаткову тисячу ріалів (орієнтовно $266) будуть доплачувати пенсіонерам, військовослужбовцям і державним службовцям.  Одночасно уряд Саудівської Аравії вирішив скоротити субсидії, запровадити податок на додану вартість, а найголовніше – суттєво зменшити пільги численним представникам королівської родини, що зумовило велике невдоволення серед когорти саудівських принців, із яких 11 осіб опинились у в'язниці за несплату рахунків за комунальні послуги. Рішення короля розділити додаткові 50 мільярдів ріалів у рамках справедливого розподілу доходу країни, вказує на турботу істеблішменту саудитів про комфорт і якість життя пенсіонерів та інших верств населення. Про це розповів прем’єр-міністр країни  в інтерв'ю саудівській газеті «Al Sharq Al Awsat», – повідомило агентство «Reuters».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ