Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Оголосили результати третього всеукраїнського Open Data Forum 2019

Відомі результати третього всеукраїнського Open Data Forum 2019
Відомі результати третього всеукраїнського Open Data Forum 2019
Відомі результати третього всеукраїнського Open Data Forum 2019
Відомі результати третього всеукраїнського Open Data Forum 2019
1/2
Як повідомили Гал-інфо у прес-службі Віце-прем'єр-міністра України, у Києві відбувся третій всеукраїнський Open Data Forum 2019. Фокус цьогорічної події: Україна – на шляху до економіки даних.

Форум зібрав близько 500 гостей: представників органів центральної та міської влади, професіоналів зі сфери державного управління, українських та міжнародних експертів, громадських активістів та стартап-спільноту. У рамках форуму обговорювали, як формується державна політика відкритих даних в Україні, що вже зроблено центральними органами влади та міськими радами у цій сфері, а також – перспективи економіки даних в Україні, потенціал використання штучного інтелекту та великих даних.

Окрім того, на форумі відбулися щорічна церемонія нагородження лідерів із розвитку відкритих даних в Україні Open Data Awards і нагородження українських стартапів, які змагались на Open Data Challenge за фонд у 2,5 млн грн на реалізацію та підтримку проектів із використанням відкритих даних.

Відкрив подію Михайло Федоров, Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України. Він зазначив: ʺМінцифри робитиме усе можливе, щоб надалі про Open Data Challenge дізнались якомога більше людей, а в Україні побільшало бізнес-проектів на основі відкритих даних. Антикорупційні проекти, що створюються завдяки відкриттю даних, мають особливу цінність для українського суспільства та оновлення влади. Наше завдання – відкривати ще більше даних, усі причетні органи влади мають сумлінно виконувати постанову КМУ №835ʺ.

Open Data Challenge – це міжнародний формат конкурсу для розвитку інноваційних проектів на основі відкритих даних, який в Україні виріс до масштабу найбільшого національного конкурсу в цій сфері. Мета конкурсу – залучення активістів, дослідників, дизайнерів та розробників для розвитку інноваційних сервісів та продуктів open data та big data, які сприятимуть вирішенню проблем українського суспільства та матимуть значний бізнес-потенціал.

Третій щорічний конкурс в Україні був організований Міністерством цифрової трансформації у партнерстві з USAID/UK aid проектом ʺПрозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPASʺ, Фондом Східна Європа та 1991 Open Data Incubator.

Судді обрали 5 переможців, серед яких:

Назар CityBot – муніципальний чат-бот, який інформує про роботу комунальних служб міста, попереджає про аварії та відключення, збирає дані лічильників та повідомляє про тарифи та їх зміни тощо.

Inspect.in.ua – веб-сервіс, який, базуючись на результатах уже проведених перевірок компаній, формує перелік розповсюджених порушень, генерує персоналізовані рекомендації щодо усунення недоліків та виконує підбір зовнішніх спеціалістів.

Відкрита Влада – аналітичний веб-сервіс для моніторингу роботи та виявлення корупційних зв'язків серед політиків, чиновників, державних, комунальних підприємств та організацій.

Мапа Реновації – інтерактивна мапа, що надає інформацію про стан закинутих будівель і просторів міста, пов’язані з ними виконавчі провадження; цільове призначення землі, актуальну діяльність активістів і забудовників.

Знай свого чиновника (Запарканом) – веб-сервіс, який надає аналітичну інформацію для оцінювання чиновника на основі задекларованих статків, зв'язків із компаніями чи особами та генерує загальний рейтинг чиновників за ризик-факторами.

У підсумку щорічної церемонії нагородження Open Data Awards, де відзначають лідерів із розвитку відкритих даних в Україні, судді визначили переможців у п’яти номінаціях:

Open Data Government Award. За найвищі стандарти публікації відкритих даних центральними органами управління – Міністерство інфраструктури України.

Open Data City Award. За найвищі стандарти публікації відкритих даних міськими органами управління – Тернопіль.

Open Data Business Award. За найефективніше використання відкритих даних для трансформації бізнесу – Офіс ефективного регулювання (BRDO).

Open Data Social Impact Award. За найбільший соціальний вплив використання відкритих даних – Ініціатива CoST Ukraine.

Open Data Leader Award. За найвищі особисті заслуги у розвитку відкритих даних – Павло Ткаченко й Ірина Черниш (SaveEcoBot).

Форум відбувся за підтримки USAID/UK aid проекту ʺПрозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPASʺ, що фінансується урядами США та Великої Британії.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, українські стартапи змагатимуться на конкурсі у Амстердамі

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ