Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Оксен Лісовий відвідав навчальні заклади на Львівщині

Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
1/4
Міністр освіти Оксен Лісовий відвідав на Львівщині ВПУ №29 та Пустомитівський ліцей. 22 червня міністр перебував у нашій області з робочим візитом. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОДА.

Одним з перших навчальних закладів, які він відвідав, стало Вище професійне училище №29 м. Львова.

В училищі готують фахівців за більш як 10-ма спеціальностями, а саме – слюсарів з ремонту автомобілів, водіїв, кухарів, перукарів, операторів з обробки інформації (нова спеціальність). Завдяки спільній підтримці і бізнесу, і Львівської ОВА тут створили якісну виробничо-навчальну базу.

Оксен Лісовий ще раз підтвердив свою позицію, що професійна освіта для нього є пріоритетом, оскільки попереду велика повоєнна відбудова і країна потребуватиме кваліфікованих робітників.

«Профтехосвіта потребує значних інвестицій. До цього мали б долучитись і держава, і бізнес, і місцева влада. Розвиток української освіти є пріоритетом і для уряду, і для Президента», – наголосив міністр.

Зі свого боку, директор департаменту освіти та науки ЛОВА Олег Паска зазначив, що у контексті підвищення престижності профтехосвіти, фінансовий ресурс має бути підкріплений добре підготовленими кадрами. Починаючи з постаті директора навчального закладу: є потреба удосконалити процедуру їх призначення.

Інша важлива кадрова складова якісної професійної освіти, за словами Олега Паски, – фахове зростання викладачів та майстрів виробничого навчання. В області відповідний проєкт (галузеві навчальні семінари) реалізується на базі сучасних кластерних навчально-виробничих центрів. 

Зокрема, міністру показали, що це таке: в училищі №29 діє НВЦ за напрямком «Автосправа». В майстерні учні саме ремонтували автомобіль, котрий згодом буде переданий ЗСУ. Міністр, який перед цим призначенням як доброволець воював на фронті, подякував хлопцям за підтримку армії.    

Також Оксен Лісовий побував у Пустомитівському ліцеї №1, де обговорили виклики шкільної освіти.

«Поки що наш пріоритет – вивести дітей в офлайн, але, звичайно, забезпечивши базові безпекові моменти. Тому обладнуємо укриття там, де це можливо, плануємо і будуємо нові, бо теперішні загрози ще будуть тривалий час», – зазначив міністр.

Міністр оглянув укриття ліцею – три впорядковані просторі приміщення, а також шкільний коворкінг з вирощування мікрозелені «Міксгрін». Про його роботу розказали самі учні: про те, як вони виграли грант 4 тис. євро, як продають мікрозелень місцевим ресторанам і вже заробили 50 тис. грн. Міністр, згадавши, що колись також мав бізнес, порадив їм не боятись помилок, запропонував впровадити цифровий маркетинг і купив два невеличкі контейнери мікрозелені – люпин і соняшник.

Щодо реформи шкільної освіти, зокрема, створення ліцеїв, Оксен Лісовий наголосив:

«Державна політика полягатиме в абсолютно новітньому підході до академічного ліцею, який   неможливо вписати в «коридорну систему». Це повинно бути інше середовище. Неможливо пристосувати звичайну школу до програми, де будуть модулі, багато дослідницької компоненти, лабораторії, соціальні хаби, транспарентний простір. Тобто, йдеться про будівництво мережі нових шкіл-ліцеїв.  Планується проінвестувати в це 4 млрд доларів». (Для старих шкіл передбачений проєкт ревіталізації: вже розроблено проєкти модернізації 5 типових «радянських» шкіл – ред.), - зазначає Лісовий.

Міністр наголосив, що цей проєкт підтримує Президент України та Уряд, і що його команда вже проговорила з Президентом такі напрямки реформ: вища освіта і наука, дошкілля, школа, профтехосвіта та академічна освіта. Після цього заплановано обговорення реформ у професійних спільнотах. Він зазначив також, що ЄС готовий інвестувати у розвиток освіти в Україні.

Водночас Оксен Лісовий підкреслив, що ліцеї будуть будувати за умови співфінансування з боку громад: задля ефекту залучення і співвідповідальності.

Оксен Лісовий завітав до Львова на найбільший фестиваль освіти України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ