Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Олег МІКАЦ: Я українець і маю захищати Україну!

Сьогодні, 23 жовтня, відзначає День народження перший український генерал, який ніколи не служив в Радянській армії.

Нині генерал-майор Олег Мікац командує силами оперативно-тактичного угруповання “Луганськ”. Його найпершими завданнями тепер є недопущення втрати території України та уникнення безглуздих втрат серед особового складу. За словами Олега Михайловича, протягом крайніх 2-3 місяців кількість обстрілів на Донбасі зменшилась в рази.

Олег Михайлович Мікац народився 23 жовтня 1975 року у Новограді-Волинському, що на Житомирщині. У 1992 році  вступив до Харківського гвардійського вищого танкового командного училища. Офіцерську кар'єру розпочав у 1996 році на посаді командира взводу.

- У мене був вибір, де здобувати вищу освіту. Я свідомо обрав навчання в Україні. Я українець і маю захищати Україну, - каже Олег Мікац.

Олег Мікац з відзнакою закінчив Національну академію оборони України. Проходив військову службу в складі українського миротворчого контингенту в Іраку на посаді перекладача оперативного відділу. Протягом 2013-2015 років був командиром 93-ї механізованої бригади.

Під час війни на сході України 93-я бригада під керівництвом Олега Мікаца брала участь в протистоянні терористичним угрупуванням «ДНР» та російським військам. 10 липня 2014 року підрозділи бригади у взаємодії з добровольчими батальйонами прийняли бій під Карлівкою, а 24 липня - взяли під контроль селища Піски та Первомайське, що дозволило українським військам контролювати дорогу між Донецьком та Дніпропетровськом. З вересня 2014 року Олег Мікац керував обороною Донецького аеропорту.

- Починаючи з лютого місяця 2014 року роти тактичної групи 93 бригади відбули на прикриття державного кордону, а 3 травня 2014 року бригада у повному складі прибула на Донеччину для виконання бойових завдань. На той момент ми усвідомлювали, що Росія – агресор і її треба зупиняти, адже існує реальна загроза втрати території та взагалі існування такої держави, як України. В Криму їх не зупиняли, і якщо не зупинимо на Донбасі, то доведеться це робити десь в центральних областях України, - розповідає Олег Михайлович.

Генерал-майор пригадує 2014 рік. Тоді в районі Первомайська біля Песок розташувався  цілий табір чеченців. Вони приїхали тренуватися вбивати на українцях та вчити своїх дітей (юнаків від 12 до 16 років). За словами бойового генерала, артилеристи - випускники військових вузів Росії складали іспити по практичним цілях - по Україні. Танкісти-випускники Казанського танкового училища стажувалися в Донецькому аеропорту. Всі вони отримали гідну відсіч від українських військових.

- Армія зразка 2014 року і армія зразка 2016-2017 року – зовсім різні армії. Починаючи від управління та спроможності командирів на місцях приймати рішення, і до наявності техніки та матеріальних засобів для ведення бою. Командири різних рівнів (взводу, роти, батальйону, бригади) приймають правильні та виважені рішення. Наша кінцева мета – звільнити Донбас та повернути назад Крим, - підсумовує генерал-майор Олег Мікац.

В цей святковий день, Олеже Михайловичу, особовий склад оперативно-тактичного угруповання «Луганськ» бажає Вам міцного здоров’я, особистого і родинного щастя, благополуччя, невтомного ентузіазму, подальших успіхів у службі на благо нашої Батьківщини! Вірних Вам соратників, мужності, сміливості, сили духу, енергії та наснаги в усіх справах і починаннях, удачі, оптимізму і перемог!

Прес-центр ОТУ «Луганськ»  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ