Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Олія та гречка вже по 16 гривень

Після свят українці були неприємно здивовані зростанням цін на деякі продукти. Так, несподівано на 2-3 грн подорожчала олія найбільш популярних марок (у середньому до 14-16 гривень) і в середньому на 4 гривні (знову-таки до 16 грн/кг, це понад 30% від грудневих цін) підскочила в ціні гречка.

У той же час подешевшали кури в тушках (на 1,5-2 грн), сири (окремі сорти - до 10 грн) та молоко - літровий пакет молока став коштувати менше майже на гривню, ніж перед Новим роком.

На думку директора інформкомпаніі «ПроАгро» Миколи Верницького, зниження цін на курятину - лише повернення до звичайного рівня. «Жоден з великих постачальників птиці не зменшував оптові ціни. Після свят люди купують менше, от торгівля і знизила вартість делікатного товару. У найближчі 1-2 місяці ціни на птицю залишаться стабільними», - стверджує Верницький.

А от подорожчання гречки і соняшникової олії, на жаль, триватиме, прогнозує експерт.

На його думку, олія зростає в ціні через те, що продавати її на експорт зараз набагато вигідніше, ніж усередині країни, от і знизилися поставки в магазини.

«Навіть у Києві, де дрібним виробникам пробитися важко, на полицях супермаркетів з'явилися маловідомі бренди за ціною 11-12 грн/л олії. Це означає, що великий бізнес жене продукцію на експорт. А подорожчання в роздрібі на дві і більше гривні, залежно від популярності торговельної марки, - наполовину через постачальників, наполовину – через торгівлю, - вважає експерт. - Цілком ймовірно, що олія стане дорожче ще на пару гривень, якщо не втрутиться Антимонопольний комітет, тоді можливе здешевлення».

У прес-службі комітету запевнили, що АМКУ відстежує ситуацію як з соняшниковою олією, так і з гречкою, і якщо виявиться, що ціни «задирають», виробників і торговців змусять їх знизити.

«У нас дефіцит гречки приблизно 50 тис. т. Якщо уряд ввезе її, наприклад, з Китаю, ціни знову повернуться до 12 гривням. От тільки робити це треба було пару місяців тому», - вважає аналітик консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник.

На думку експертів, наступний у черзі на підвищення цін - цукор: ціновий мінімум (близько 8 грн) пройдений і до весни почнеться поступове підвищення до 9 грн/кг на вагу, повідомляє Сегодня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ