Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Олланд оголосив про надзвичайний стан і закрив кордон

Президент Франції Франсуа Олланд оголосив про введення надзвичайного стану і закриття французьких кордонів після серії нападів в Парижі і вибухів на стадіоні Стад де Франс.

Президент Франції Франсуа Олланд пообіцяв "безжальну боротьбу" у відповідь на атаки в Парижі, внаслідок яких загинули щонайменше 120 людей.

"Ми збираємося боротися, і наша боротьба буде безжальною", - заявив він біля концертного холу Батаклан, де стався найкривавіший напад.

"Ці терористи, які здатні на такі жахливі речі, мають знати, що їм протистоятиме Франція, об'єднана і рішуча", - пообіцяв французький президент.

Паризька прокуратура відкрила кримінальну справу про тероризм, заявив прокурор Парижа Франсуа Моленс. За його словами, розслідування буде проводитися щодо шести нападів.

Серія нападів

Франція оголосила про введення надзвичайного стану на території країни і закрила свої кордони після серії збройних нападів і вибухів в Парижі у п'ятницю ввечері, в результаті яких загинуло щонайменше 120 осіб. Точна кількість жертв ще встановлюється.

Повідомляється, що близько ста людей загинули в театрі Батаклан у центрі французької столиці. Озброєні люди захопили там багато заручників, після чого поліція пішла на штурм. Повідомляється, що нападники загинули.

Ще кілька нападів сталися у ресторанах та барах, а також був вибух поблизу стадіону "Стад-де-Франс", де грали французька та німецька команди.

Загалом правоохоронці говорять про вісьмох вбитих нападників.

Паризька влада закликала людей залишатися вдома. На вулицях французької столиці перебувають близько 1,5 тисяч військових. Шпиталі працюють в надзвичайному режимі, згідно з державним планом, розробленим для надзвичайних ситуацій.

У Парижі та навколо в суботу не працюватимуь школи та університети. Аеропорти та залізниці працюють. Щоправда American Airlines вже призупинила свої рейси до Парижа.

Посольство України

Українське посольство у Франції повідомило, що перебуває у постійному контакті з французькою владою.

"Посольство України у контакті з офіційними чинниками Франції й інформуватиме, чи були громадяни України серед жертв терактів", - сказано у заяві дипломатичної установи на її сайті.

Відкрита гаряча телефонна лінія для повідомлень від українців у Парижі.

"Друзі, якщо ви в Парижі - повідомте друзям і рідним, що з вами все добре!" - закликають в українському МЗС через Twiiter.

Місця атак

Театр Батаклан, бульвар Вольтера 50, 11-й округ - захоплення заручників
Le Carillon, вулиця Алібер 18, 10-й округ - збройний напад
Le Petit Cambodge, вулиця Алібер 20, 10-й округ - збройний напад
La Belle Equipe, вулиця Шарон 92, 11-й округ - збройний напад
Райн біля стадіону Стад де Франс, Сен-Дені, північні околиці Парижа - вибух (за деякими повідомленнями, влаштований смертником) під час товариського футбольного матчу Франції проти Німеччини
Є повідомлення про стрілянину ще щонайменше в одному районі

Президент США Барак Обама назвав це "кричущою спробою тероризувати невинних громадян".

Прем'єр-міністр Британії Девід Кемерон заявив, що був шокований нападами, і пообіцяв зробити все можливе для допомоги Франції.

Президент України Петро Порошенко написав на своїй сторінці у Twitter, що він "глибоко шокований трагедією в Парижі".

"Тероризм наш спільний ворог. Солідарний з народом Франції", - сказано у повідомленні президента України.

Крім того, своє співчуття висловив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, а також низка українських дипломатичних відомств та дипломатів.

Соцмережа Facebook ввела для користувачів можливість повідомлень про свою безпеку "Paris Terror Attacks Safety chek".

ВВС Україна, ВВС Россия

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ