Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Омелян назвав причини "туристичної кризи": бракує літаків

В Україні лишається актуальною проблема з нерегулярними авіарейсами в період, коли їхня інтенсивність зростає, що спричинено здебільшого відсутністю резервних літаків у авіакомпаній та діями недобросовісних туроператорів. Про це Укрінформу розповів міністр інфраструктури України Володимир Омелян, який взяв участь у Європейській конференції цивільної авіації, що відбулася в Страсбурзі.

"Ми, дійсно, на час пікових перевезень маємо проблему з літаками, бо коли ламається або щось стається з літаком, зсувається вся програма інших польотів. Це через те, що немає достатньої кількості резервних літаків. Деякі авіакомпаній бавляться: одна ставить резервним літак іншої компанії, а ця інша компанія ставить з боку цієї компанії, що її страхує. Відповідно, насправді літаків немає, віртуально вони всі вимоги виконують", - розповів міністр.

Воночас він зазначив, що не всі туроператори є добросовісними. "Багато з них продають повітря. Не маючи ні підтвердження ні букувань в готелях, ні підтверджених місць на бортах. Це все, відповідно, спровоковує кризу", - вказав Омелян.

Він пояснив, що деякі туроператори продають послуги, які вони навіть не планували надавати.

"Тут і неіснуючі готелі та рейси, яких не було. Наприклад, призначається виліт з Харкова чи з Умані, а насправді ніхто навіть цього не планує. В останній момент пасажирів чи клієнтів компанії попереджають про доставку автобусом до Києва, а звідти якось хтось вилетить. Це все вказує на недобросовісну поведінку учасників ринку", - розповів міністр.

За його словами, щодо операторів "має спрацювати Міністерство економіки, яке займається туризмом".

З боку Міністерства інфраструктури, він пообіцяв більш жорстко підходити до авіакомпаній і відповідно штрафувати їх за невиконання рейсів, коли це сталося з їхньої вини, а не з вини туроператора і вживати заходи щодо посилення вимог до флоту цих авіакомпаній, зокрема щодо кількості годин нальотів, в які може використовувати літак в подальшому.

Міністр також навів статистичні дані, порівнюючи ситуацію у сфері авіаперевезень в Україні та світі.

"У світі зростання пасажиропотоку 3-4% щороку, в країнах ЄС – 8%. В Україні, нагадаю, це 30%, починаючи з 2016 року. Тобто щороку +30% пасажиропотоку. Безумовно, це позначається на якості роботи авіакомпаній, при рості пасажиропотоку немає достатнього росту авіаційного парку. Чому й маємо цю проблему", - вказав Омелян.

Щодо затримки рейсів, затримки або відміна рейсів цього року, за його словами, значно зросли як в Україні, так і в ЄС.

"В ЄС - вдвічі, в України на 10-15%. Проблема існує. Але нагадаю, що в 2015 році у нас було лише 1,8 млн пасажирів нерегулярних чартерних рейсів, то в цьому році це вже близько 4 млн. У нас немає значних запізнень чи скасувань регулярних рейсів, що в Європі стає, на жаль, сумним правилом", - додав міністр.

Як повідомлялося, з 29 червня сотні українських туристів були заблоковані в аеропортах кількох країн. По кілька годин, а то й діб люди очікували в аеропортах Тунісу, Албанії, Грузії, а також в аеропорту "Київ". Затримки сталися через авіакомпанію Bravo Airways, яка пояснила затримки рейсів на кілька діб невиплатою коштів туроператором. Останній своєї провини не визнав.

Як відомо, після скандальної ситуації, яка склалася через значну затримку рейсів міністр інфраструктури Володимир Омелян 3 липня, провів нараду з представниками українських туроператорів та авіакомпаній.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ