Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Opendatabot: Українські підприємці не мають можливості перевіряти фінансову звітність контрагентів

Податкові Києва, Харкова та Одеси відмовляються надавати інформацію про фінансову звітність компаній, хоча ця інформація є публічною і необхідна для перевірки партнерів.
Opendatabot

“Один з випадків, коли фінансова звітність є критично важливою — перевірка чистих активів ТОВ. Якщо вартість майна, робіт або послуг вашого договору перевищує 50 відсотків вартості чистих активів товариства — правочин має погоджуватися виключно загальними зборами учасників, директор не має права підписувати такий договір самостійно. Якщо такий договір не буде схвалений зборами, то його можна буде оскаржити”, — коментує юрист Opendatabot Микита Підгайний.

Єдиний спосіб перевірити вартість чистих активів товариства — отримати його фінансову звітність. Проте ДФС досі не визначилася, чи надавати таку інформацію на запит: ДФС у Львові та Дніпрі — надали інформацію, тоді як податкова Києва, Харкова та Одеси відмовляються виконувати свій обов’язок.

В січні цього року вступили в силу зміни до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність». «Фінансова звітність підприємств не становить комерційної таємниці, не є конфіденційною інформацією та не належить до інформації з обмеженим доступом, крім випадків, передбачених законом. На фінансову звітність не розповсюджується заборона щодо поширення статистичної інформації», — йдеться в документі.

“Ми вважаємо, що фінансова звітність має бути відкритою. Ми додамо її в наш список завдань для державних органів та будемо працювати над відкриттям цих даних”, — заявили в Opendatabot.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ