Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Оперативний резерв ЗСУ налічує близько 200 тис. резервістів

Генеральний штаб ЗС України здійснює заходи нарощування бойових спроможностей військ (сил) та підготовки до їх негайного застосування.

Про це сьогодні, 10 грудня, під час брифінгу для представників ЗМІ повідомив начальник Головного управління персоналу — заступник начальника Генерального штабу ЗС України генерал-лейтенант Артур Артеменко, передає прес-служба Генштабу.

Він відзначив, що такі заходи вживаються у зв’язку із черговим актом збройної агресії з боку Російської Федерації та відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, Указу Президента України, згідно якого в державі введено воєнний стан. 

Протягом останніх трьох років підготовку на зборах у складі бойових військових части та органів військового управління всіх рівнів вже пройшли понад 40 тис. резервістів оперативного резерву першої черги (ОР-1). Практику доукомплектування ОР та бойового злагодження підрозділів спільно з резервістами отримали 100 відсотків бойових бригад (полків) ЗС України.

У 2018 році вперше проведено заходи формування та бойового злагодження бригад територіальної оборони, організаційне ядро яких також укомплектовано резервістами.

На сьогодні оперативний резерв ЗС України складає близько 200 тис. резервістів, 80% з яких, за результатами соціологічних опитувань, висловили готовність прибути до своїх частин у разі відкритої агресії противника.

З 3-го грудня розпочався новий цикл масштабних зборових заходів, на які поетапно залучаються резервісти та військовозобов’язані, переважно з бойовим досвідом.

Сплановано проведення зборів, як у складі бригад (з терміном до 15 діб) так і у складі навчальних центрів (з терміном підготовки до 20 діб).

Крім того, в областях, у яких запроваджено правовий режим воєнного стану, передбачається проведення масових зборів з резервістами та військовозобов’язаними територіальної оборони (терміном до 10 діб). Під час зборів буде проведене бойове злагодження бригад та батальйонів територіальної оборони та відповідні навчання.

З початку оголошення призову на навчальні збори у військових комісаріатах має місце позитивна тенденція виконання планових завдань за рахунок резервістів-добровольців, які без оповіщення самостійно прибувають до військових комісаріатів чи військових частин.

У роботі щодо організованого проведення навчальних зборів активну участь приймає Рада резервістів Збройних Сил України, представники якої залучаються на збори в складі своїх бригад, надають реальну допомогу командуванню в проведенні зборів та вирішенні проблемних питань.

- Усі зборові заходи передбачається завершити до кінця поточного року, - відзначив генерал-лейтенант Артур Артеменко. – Також необхідно підкреслити, що заходи мобілізації будуть проводені лише у випадку відкритої агресії, але за такої умови до Збройних Сил призиватимуться не лише особи, які перебувають на зборах, а й усі резервісти та військовозобов’язані, які призначені на комплектування військ.

Окремо начальник Головного управління персоналу ЗС України зупинився на подальшій роботі щодо суттєвого підвищення мотиваційних чинників для резервістів.

Так, у Верховній Раді України знаходиться проект Закону України (р.н. 9307 від 20.11.2018), яким передбачено: перехід до виплати резервістам грошового забезпечення на рівні військовослужбовців за контрактом за час служби, надання переважного права резервістам щодо прийому на державну службу, дострокового набуття права на пенсію тощо. Саме сьогодні цей законопроект виноситься на розгляд Комітету з НБО України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ