Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Опозиція готує Януковичу «подарунок» до річниці інавгурації: хвилю антипрезидентських заяв

На Львівщині опозиція готує Президенту Віктору Януковичу «подарунок» до річниці інавгурації. Зокрема, до 25 лютого в області мають відбутися позачергові засідання місцевих рад, на яких мають бути ухвалені, по-перше, заяви про політичну ситуацію в Україні, по-друге, має бути дана оцінка діяльності місцевих ставлеників Президента, насамперед голів РДА. Завершальний акорд: позачергова сесія Львівської обласної ради 25 лютого з аналогічним порядком денним. Такий план дій сьогодні, 13 лютого, у приміщенні Львівської обласної ради обговорили голови обласних організацій опозиційних партій, які представлені в органах місцевого самоврядування області.

На нараді домінували представники обласні керівники «Свободи», «Фронту змін» та «Батьківщини» - Петро Колодій, Степан Кубів та Роман Ілик. Також були представлені представники таких партій: НРУ, УРПСобор», «Наша Україна», УНП,«Удар», КУН, «За Україну».

Усі погодилися підтримати запропоновану «програму святкування». Відповідно, завтра, 14 лютого, на засіданні обласного КОДу, яке відбудеться о 17.00 також в приміщенні Львівської обласної ради, мав би бути вироблений текст заяви щодо політичної ситуації в країні. Далі з ним мав би ознайомитися партактив опозиційних партій, а потім партійний провід доручить депутатам партійцям долучитись до організацій позачергових сесій і результативного антипрезидентського голосування.

Оскільки у різних районах Львівщини переважають ті чи інші політичні сили, то скоординована спільна дія мала б дати синергетичний ефект. От тільки треба виробити дієвий механізм координації.

Щодо оцінки роботи місцевих чиновників, то учасники зборів вирішили прислухатися до «нашоукраїнця» Валерія П’ятака, який зауважив, що голови РДА мають у березні подати свої звіти. Отож, оцінку їхньої роботи вирішили відтермінувати, провівши, так би мовити, другий етап акції.

Також на нараді було наголошено, що таке «привітання» на адресу режиму, який можна і треба повалити, стане своєрідною люстрацією для депутатів місцевих рад від опозиції. Треба «витрусити «воші з кожуха» – вдався до образності Роман Ілик, почистити опозиційні лави напередодні виборів, бо потім буде пізно. За його словами, органи місцевого самоврядування взагалі мали б стати точками опору. На його думку, участь у нараді в.о. голови Львівської обласної ради Петра Колодія і місце її проведення – це вельми символічно.

З такою логікою усі погодилися. Михайло Пшевлоський навіть заявив, що чимало опозиціонерів працюють в органах виконавчої влади. І вони також готові підставити плече, але їм пасувало б гарантувати професійне майбутнє.

Додамо, що, як стверджують експерти, така реальна, а не імітована люстрація, може спричинити політичне збурення в районах, адже відомо, що партійність того чи іншого районного депутата – річ цілком умовна. Типова ситуація, коли депутати голосують, виходячи з власних інтересів, або так, як накаже місцева влада. При цьому найбільше пристосуванців може виявитися саме у «Батьківщині» і «Фронті змін». Тому що ці партії разом зі «Свободою» мають на Львівщині найбільше місцевих депутатів - 1500, але у свободівців жорсткіша ідеологічна дисципліна.

Воднораз експерти не виключають, що 25 лютого може стати складним днем для голови Львівської ОДА Михайла Костюка.

Додамо, що збори пройшли загалом у дружній атмосфері. Єдина заковика: менш рейтингові партії закидали «Свободі», «Фронту змін» та «Батьківщини», які попри існування КОДу, нещодавно підписали угоду про співпрацю, схильність до сепаратизму. Мовляв, якщо всі розіб’ємось по трійках (аргумент представника УРП «Собор»), то нічого путнього з того не вийде.

Фото liveinternet.ru

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ