Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Опозиція утнула віче: заміна Кличка, шоумен Яценюк та революційний Тягнибок. (Фото)

Сьогодні, 16 березня, незважаючи на всі природні катаклізми, у Львові відбулося віче в рамках всеукраїнської акції «Вставай, Україно!». На акцію приїхав улюбленець львівської публіки, лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок та його колега, лідер тепер вже ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Віталій Кличко на акцію не приїхав. У ролі Кличка виступив нардеп від УДАРу Ярослав Гінка.

Спочатку лідери разом з народом пройшли маршем під бій барабанів від пам’ятника  І. Франку до пам’ятника Т. Шевченка. Потім опозиціонери дали натовпу віче.

Варто сказати, що людей на віче прийшло досить багато. Найпалкіші активісти стояли під сценою та пильно вдивлялися в очі своїх рятівників від режиму.

Про Юлю довго не згадували. На початку дух її витав у натовпі, на плакатах «Юля переможе».

«Вже перемогла», - іронізував літній чоловік, коментуючи плакати.

Окремі жіночки тримали в руках поруч з іконами портрети Тимошенко, час від часу підносячи їх вгору так, наче намагалися привернути увагу опозиціонерів. Однак про Юлю згадали лише наприкінці.

«Жаль, що з нами нема Тимошенко та Луценка», - сказав Яценюк перед тим, як всі дружньо заспівали гімн України.

Стався і прикрий інцидент із народним депутатом від ВО «Свобода» Юрієм Михальчишиним. Намагаючись відгородити натовп від опозиціонерів, на сцені охорона Яценюка перекрила сходи, які вели на подіум. Михальчишин трохи спізнився і хотів пройти, адже мав виступити перед львів’янами та його пропустити не хотіли. Після недовгої дискусії, коли Михальчишин почав обурюватись, ситуацію врятував брат Тягнибока, теж нардеп від «Свободи» Андрій, який вже був на сцені і пояснив пильним тілоохоронцям, що Михальчишин свій і що він нардеп.

«Я звідки знаю, чи він народний депутат. У нього ж на лобі не написано», - зробив свої зауваги охоронець.

Варто додати, що для того, аби потрапити на зручне для журналістів місце позаду сцени, треба було показати журналістське посвідчення (!)

«А звідки я знаю, що ви журналіст? Раптом ви бомбу принесли?!», - сказав молодий чоловік спортивної статури журналістам та, ретельно все вивчивши, пропустив на «хороші» місця.

Саме віче вів Арсеній Яценюк. Говорив по-просто, як зі своїми товаришами. Люди такий підхід до них оцінили і обдарували всіх, хто стояв на сцені, і увагою, і оваціями.

Спершу Яценюк подякував людям, що ті прийшли і сказав, що опозиціонери готові не говорити, а слухати людей.

«Ми разом хочемо змінити життя в країні. Ми – та опозиція, яку ви обрали. І ви зробили правильний вибір! Ми приїхали відробляти той кредит довіри, який ви нам надали», - сказав Яценюк.

Першим, без компліментів, до слова він запросив Ярослава Гінку, який був на заміні Кличка. До слова сказати, Гінка був у фірмовому червоному светрі УДАРу.

«Основне завдання – повалити режим Януковича. Кличко зараз в Європі. До того він був у США, де зустрічався із поважними сенаторами та експертами», - пояснив відсутність шефа Гінка.

Він також заявив, що позиція цієї політичної сили проста – відповідальність за все несе одна людина – Янукович. Також він заявив, що на владу треба тиснути морально. А також  судді, прокурори та урядовці та члени їхніх сімей не повинні мати вільний доступ для виїзду за кордон. Також він заявив, що УДАР чекає від Азарова та Януковича звіту за роботу.

Трохи із запізненням підтягнулися активісти НРУ. Почалося негласне змагання, хто вище поставить прапор, а оскільки на сцені місць для прапорів вже не було, то рухівці встановили свої стяги на підвищенні біля пам’ятника Шевченку.

Після виступу Гінки ведучий Яценюк оголосив: «Зараз я хотів би запросити до слова ту жінку, яку ви найбільше хотіли б почути»

Натовп одразу здогадався про кого йдеться.

- Фаріон, ура!, - кричали люди і радісно плескали у долоні.

Публіка вгадала. Яценюк запросив до слова народного депутата від ВО «Свобода» Ірину Фаріон. Вона ж мило назвала людей «підсніжниками», яким довелося пробиватися на віче крізь сніги та негоду.

«Зараз Україна перебуває на стадії якщо не загибелі, то втрати державності. Наше завдання не просто бути депутатами. Вичерпуються методи парламентської боротьби, тому ми ухвалили рішення йти до вас – до нашої суті», - сказала Ірина Фаріон.

Публіка просто мліла від кожного слова Ірини Фаріон. Люди наче губки всмоктували кожну цитату, кожен заклик і дивилися на неї як на святиню.

«Немає сенсу зараз бути у коридорах верховного тераріуму, бо там зараз немає сенсу у законотворчості. А є сенс приїхати до вас», - сказала Ірина Фаріон.

Вона також додала, що їй відмовили у зустрічі зі студентами Ніжинського державного університету, але вона все ж поїде туди, бо студенти – це авангард революції. Фаріон запевнила, що називатиме імена кожного, хто їй забороняє звершувати свою місію.

Яценюк з цього приводу по-хлопськи додав: «Пані Ірино, прошу не забудьте прізвище Табачника, бо то ще та холєра».

Люди зайшлися сміхом і схвальними відгуками на коментар Яценюка.

Яценюк продовжив: «Ми провели у парламент багато молодих політиків, які мабуть у багатьох речах є кращими від нас. Хай молодий, мудріший буде говорити».

Люди гучно заплескали, бо зрозуміли, що перед ними виступить Юрій Михальчишин.

«Іде весна – остання надія», - почав виступ Юрій Михальчишин.

Поважний пан, який спостерігав за виступом молодого нардепа, бідкався: «Що ж він не вдягається. Прийшов без головного убору. Простудиться ж».

Та Михальчишину мороз не заважав, і він полум’яно подовжив: «Ми йдемо сьогодні, щоб пробудити нашу знедолену націю. Ми бачимо, як росте свавілля прокурорів, суддів, міліції, криміналітету. Хоч міліція і є криміналітетом тільки в погонах».

Якийсь чоловік обурився: «Що ж він так зневажливо про міліцію. Так вони ж хлопці, життя свої віддають на роботі...».

Натомість інші люди уважно вслухались у те, що казав політик. Юрій Михальчишин закликав людей не бути байдужими та прийти на вирішальний бій, коли настане час.

Після виступу Михальчишина та Фаріон людей вже було не здивувати. Яценюк запитав, чи можна надати слово рухівцю Василю Куйбіді. Як і буває на справжньому віче голоси розділилися. Одні кричали «так», інші - «ні». Своє «ні» один із тих же поважних добродіїв прокоментував так: «Він хабарник, і в дітей садочки позабирав». Уточнювати свою версію цей пан не став.

Куйбіда все ж виступив і заявив, що держава винищує націю, адже у школах більше не виховують патріотів. Ці слова, здається, реабілітували його в очах тих, хто ще кілька хвилин тому кричав йому «ні».

На відміну він представника Кличка Гінки, лідер «Свободи» Олег Тягнибок просто скупався у лестощах Яценюка. Останній заявив, що Олег Тягнибок для нього за останній рік став і близьким другом і бойовим товаришем.

Тягнибок у своєму виступі визнав, що опозиція кількість учасників віче у Вінниці дещо перебільшила, але й не погодився із тією версією, яку висунули недоброзичливці. За його словами, і ЗМІ, і експерти, перед початком акції «Вставай, Україно!» невпинно повторювали "яка ж погана у нас опозиція, як вона лякає людей революцією", але на все це справжні опозиціонери не зважають.

«Революція – це коли парламентська опозиція і народ єдині!», - заявив Тягнибок.

Він також заявив, що люди відпрошувались з роботи, щоб потрапити на віче у Вінниці, а студентів спеціально не відпускали з навчання, але опозиціонери все здолали.

Далі, як і годиться, Тягнибок звернувся до натовпу: «Чи добре є те, що робить опозиція в парламенті? Те, що ми блокуємо раду, добиваючись справедливості?»

- Так, добре!, - кричали збуджені палкою промовою люди.

- Чи продовжувати нам таку боротьбу?, - запитав їх Тягнибок.

- Так!, - кричав натовп.

- Раніше вони думали, що можуть усе. Більше вони не будуть табуретками бити опозиціонерів по голові! Єфремов казав, що прийдуть і силою трибуну розблокують. А тепер вони знають, що отримають удар у відповідь. Казали, що розблокують, прийшли, дістали по чолу і зрозуміли, що тепер голосуватимуть по закону, - заявив Тягнибок.

Чомусь саме після описів парламентських бійок натовп почав ще більше сміятись.

- Правильно?, - запитав Тягнибок.

- Так! Так!, - гукали люди.

Наостанок Тягнибок закликав зібратись на силі і 18 травня прибути до Києва, аби "вдарити по тій гідрі".

Яценюк у свою чергу пообіцяв львів'янам, які вирушать до Києва, екскурсію маршем.

- За одну акцію нічого не зміниться, але під лежачий камінь вода не тече, а ми не каміння! Тому беремо калєндарь і ставимо хрестик на 18 травня. Там буде файно! Ми вас там скрізь поводимо", - сказав Яценюк.

- В Межигір'я?!, - кричали люди.

- Прийде час і туди підемо!, - заявив Яценюк.

ВІн сказав: "Ми будемо жити по-іншому. Ми приберемо тих, хто грабував, і відродимо справедливість".

Тож, як зазначали опозиціонери, вони їдуть по країні, аби подарувати людям надію та переконати їх, що владу боятись не варто. І слід визнати у Львові викликати захоплення у громади їм вдалося, адже вже після закінчення акції на зупинці громадського транспорту люди цитували виступ Фаріон та Тягнибока.

"Дістали по чолу..., - сміялися чоловіки, - отак з ними і треба!".

Анна Новик.

Фото: Сергій Бобра, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ