Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Орест Чемерис: Ситуація з коронавірусом складна, але контрольована

На Львівщину й далі агресивно наступає вбивчий вірус. Попри усі активні заходи медиків та керівництва департаменту охорони здоров’я. Ситуація з “Covid-19” складна. Чи готові ми до так званої другої хвилі захворювання? Як і чим ми протистоятимемо ситуації? І чи можна працювати на випередження? Ці запитання ми поставили керівнику департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Оресту ЧЕМЕРИСУ.
Орест Чемерис

Пане Оресте, як зустріне Львівщина другу хвилю коронавірусу?

Як показують події, вірус наступає. На жаль, Львівщина перетнула вже 50-ти відсоткову межу по кількості заповнених ліжок у лікарнях хворими на “Covid-19”. Але ми працювали на випередження! Сьогодні ми готові розгорнути лікарні "другої лінії". Отож, вже запрацювали дві додаткові лікарні, де лікуватимуть коронавірус. Це - Жидачівська центральна районна лікарня на 50 місць та Буська центральна районна лікарня, теж на 50 місць. У цих медичних закладах уже підвели кисень, облаштували все необхідне, зокрема, і палати. Тут також подбали про індивідуальний захист для персоналу. Крім того, у Самбірській районній лікарні, котра у нас в “червоній зоні”, теж підготовлено 50 місць. В інших лікарнях у Львівській області  якщо на те буде необхідність, також додатково відкриватимуть лікарні "другої хвилі".

За рішенням Центральної комісії ТЕБ та НС, уся Львівська область належить до помаранчевої зони, окрім міста Самбір – воно із 17 серпня у червоній. Про що це свідчить? Ми стрімко наближаємось до критичної межі?

Щоденно по області 120-130 людей госпіталізують, але, приблизно така ж кількість людей виписується з лікарень. Ті, хто лікується у стаціонарі, це хворі з важким перебігом пневмонії і вони потребують тривалого лікування. Щонайменше – три-чотири тижні. Цього тижня ми провели рекордно велику кількість ПЛР-тестувань. Тому у відсотковому співвідношенні до кількості виявлених хворих, ситуація по області, звичайно є напруженою, але не критичною і, що важливо, контрольованою.

Але як зупинити таке агресивне поширення вірусу?

Без свідомої відповідальності перед своїм життям і здоров’ям самих мешканців Львівщини, ситуацію нам не покращити. Медики борються з наслідками. Утім, щоб допомогти медикам, людям потрібно зробити не так багато. Перше - намагатися не відвідувати багатолюдні місця. Друге - дотримуватися дистанції мінімум два метри при контакті з людьми; носити маски; часто дезінфікувати руки. Вкотре ми просимо усіх берегти себе. Берегти наших медиків. Тільки спільними зусиллями ми зможемо подолати цю біду. Інакше – ніяк!

ДОВІДКА.

На Львівщині заборонено:

  • роботу нічних клубів, ресторанів, кафе, барів, інших розважальних закладів та закладів громадського харчування з 23:00 до 7:00, крім доставки їжі;
  • роботу закладів, що надають послуги з розміщення людей (хостели, бази відпочинку тощо), крім готелів;
  • роботу спортзалів та фітнес-центрів;
  • роботу закладів культури;
  • роботу дитячих таборів;
  • оздоровлення та відпочинок дітей за межами області;
  • планову госпіталізацію, крім допомоги вагітним, новонародженим, породіллям, онкохворим, пацієнтам, які потребують паліативної допомоги, а також екстреної допомоги;
  • відвідувати сторонніми людьми заклади соцзахисту, крім тих установ, які надають соціальні послуги екстрено. (Хто саме мається на увазі під "сторонніми людьми" – в урядовій постанові не уточнено).

У Самборі працюватимуть лише:

  • продуктові магазини, супермаркети та ринки, магазини із засобами гігієни, побуту, кормами для тварин, пестицидами, насінням та садибними матеріалами;
  • АЗС та шиномонтажі;
  • аптеки, в тому числі ветеринарні;
  • банки та страхові компанії;
  • поліклініки, лікарні, медичні кабінети, у тому числі ветеринарні; 
  • майстерні з ремонту техніки;
  • поштові відділення;
  • доставка їжі та інших товарів.

Розмову провів Олег Єжижанський

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ