Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Останні три атомні станції в Німеччині припиняють свою роботу

Три ядерні реактори країни припиняють свою роботу у суботу, 15 квітня, але Німеччина все ще бореться з проблемою, куди подіти свої ядерні відходи.
Фото: picture alliance

Про це повідомляє Euronews

"Ми вважаємо, що використання технології високого ризику, яку ми не можемо точно контролювати без тимчасового або навіть остаточного зберігання, є дуже і дуже неправильним", — сказала Мартіна Гремлер, співробітниця зв'язків із громадськістю неурядової організації BUND — Friends of the Earth Germany.

Використання відновлюваних джерел енергії в країні значно зросло відтоді, як Німеччина вирішила відмовитися від атомних електростанцій.

"Розплавлення ядерних реакторів в Японії у Фукусімі у 2011 році викликало занепокоєння щодо безпеки у Німеччині навіть серед колишніх прихильників ядерної енергетики. Інцидент спонукав колишній уряд оголосити про зупинення всіх ядерних реакторів до 2022 року", — пише видання.

Утім цей термін був відкладений після того, як війна в Україні призвела до серйозних занепокоєнь щодо можливого дефіциту та зростання цін на енергоносії.

Прихильники ядерної енергетики стверджують, що реактори можуть бути використані для зниження витрат у промисловості Німеччини, але також визнають необхідність збільшення використання різних форм відновлюваної енергії.

Однак знадобиться багато часу, щоб створити достатньо "зелених" рішень, щоб збалансувати потреби країни, каже Клаус Вінер, член парламенту від Християнсько-демократичного союзу.

"Відновлювана енергетика відіграватиме велику роль у Німеччині. Я стурбований тим, що на це потрібен час. Нам потрібна величезна кількість енергії, враховуючи трансформацію, яку ми спостерігаємо. Тож на розбудову необхідного нам потенціалу підуть роки, на мою думку, можливо, десятиліття", — зазначив він.

Учасники кампанії сказали, що закриття атомних станцій в суботу є великим досягненням, і пообіцяли продовжувати боротьбу проти фінансових інвестицій в ядерну енергетику по всій Європі.

"Замість того, щоб витрачати гроші на атомні станції і виробляти більше ядерних відходів, ми повинні вкласти ці гроші в розвиток відновлюваних джерел енергії, це краще і це чистіше", — сказала Гремлер.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ