Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Палац Хоткевича запрошує на лекцію про сни, уяву та мистецтво

13 грудня у Палаці Хоткевича відбудеться наступна подія в рамках відкритого лекторію проєкту «Місця в зміні» – лекція Богдана Шумиловича та Юрія Прохаська «Inception: сни, уява та мистецтво», повідомляє ЛМР.
Фото - ЛМР

Від початку війни у лютому 2022 року, Богдан Шумилович почав збирати із студентами-культурологами щоденники війни. Частиною цих історій стали сни, які снилися учасникам групи в різний спосіб і з різною інтенсивністю. Початковою тезою цієї ініціативи було переконання про те, що щоденники як і сни є важливими документами, які зберігають і фіксують емоційні стани людей, які в прямий чи опосередкований спосіб проживають трагічні події.

В історіографії такі документи ще з 1950-х років почали сприймати як особливий тип документів, називаючи їх его-документами. В цій назві є важлива теза про те, що записаний (замальований, повіданий, наспіваний, і т.д.) щоденник чи переказаний (свідомістю) сон є суб’єктивним документом, який переповідається з перспективи певного «его» і при цьому залишається колективним надбанням.

На лекції у Львові говоритимуть про те, як сни відображають світ і час та чому характеристики сна є важливими у культурі і мистецтві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ