Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пам’ять отця Михайла Вербицького вшанують на його могилі у Польщі

Четвертого березня активісти товариство «Надсяння» відвідають могилу українського композитора Михайла Вербицького у селі Млини, що у Польщі, - про це «Гал-info» повідомив керівник ГО «Надсяння» Володимир Середа. За його словами, вони молитвою вшанують день народження композитора, громадського та релігійного діяча.
 Михайло Вербицький відомий композитор, громадський діяч, автор гімну України "Ще не вмерла Україна". Він народився 4 березня 1815 року у селі Явірник Руський, на Лемкiвщинi, де його батько Михайло був священиком. 1828 року при перемишльській катедрі владика Іван Снігурський заснував хор, а згодом і музичну школу, в яких співав і навчався Михайло. Вже на Великдень наступного 1829 року цей хор з великим успіхом дебютував в урочистому богослуженні, де Вербицький виступив як соліст. У другій половині сорокових років Михайло Вербицький звертається до релігійної музики і в цей період пише повну Літургію для мішаного хору (1847), яка і сьогодні звучить у багатьох церквах Західної України. Окрім Літургії, він створює знамените “Ангел вопіяше” та ін. церковні композиції. Наприкінці сорокових років налагоджується активне театральне життя, Вербицький одразу ж почав писати музичні номери до українських театральних вистав. У цей час Вербицький створив музику до таких вистав як “Верховинці”, “Козак і охотник”, “Проциха”, “Жовнір-чарівник” та ін. Вербицький написав побутову мелодраму “Підгіряни”, одну з найпопулярніших п’єс композитора, згодом “Сільські пленіпотенти”, “Простачку”, “В людях ангел, не жена, вдома з мужем сатана” та ін.
Дата створення пісні "Ще не вмерла Україна" залишилася дискусійною. Тривалий час вважалося, що вона була створена 1862—1863 року, але без відповідних наукових аргументів. Текст П. Чубинського у Галичині вперше був опублікований у грудневому числі часопису «Мета», який фактично вийшов близько 15 січня 1864 року. Відразу після створення пісня «Ще не вмерла Україна» набула великої популярності серед свідомої молоді Галичини.
В останні роки життя композитор займався педагогічною діяльністю, писав статті, творив музику. Серед його учнів були отці-композитори Віктор Матюк і Порфирій Бажанський. Помер Михайло Вербицький 1870 року в селі Млини.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ