Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Волинь

Парламентська Асамблея Україна-Польща засудила спроби Росії фальсифікувати історію

23 червня відбулося засідання Парламентської Асамблеї Україна-Польща. Про це інформує прес-служба УІНП.

Захід проходив у режимі відеоконференції під головуванням заступниці Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк та Віцемаршалка Сейму Республіки Польща Ришарда Терлецького. Участь у ньому серед інших взяли заступниця міністра Міністерства культури та інформаційної політики України Світлана Фоменко, голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович та начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті УІНП Павло Подобєд.

Представники України та Польщі, зокрема, обговорили українсько-польський діалог з історичних питань. Члени Асамблеї також засудили спроби Російської Федерації фальсифікувати історію Другої світової війни та події, що до неї призвели. На початку червня комітет Державної думи РФ з міжнародних справ підтримав законопроєкт, що скасовує резолюцію З’їзду народних депутатів СРСР 1989 року, яка засуджує пакт Молотова – Ріббентропа й секретні протоколи до нього. 

Заступниця міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко у своєму виступі наголосила, що всі польські пам’ятники на території України, які зазнали актів вандалізму, були відновлені коштом української сторони. “Ми очікуємо на таку ж реакцію з польського боку. Крім того, хотіла б нагадати і підкреслити, що відповідно до україно-польської угоди 1994 року місце пам'яті означає  місце, пов'язане  з  боротьбою або катуванням, не тільки могили, і що утримання місць пам'яті і поховання означає охорону могил, гробків, пам'ятників та меморіальних  споруд, їх підтримання у належному стані”, – прокоментувала Світлана Фоменко ситуацію довкола українських пам’ятників у Польщі, що зазнали атак вандалів.

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович запевнив польських партнерів у готовності розширювати й поглиблювати співпрацю, зокрема у проведенні пошукових земляних робіт на території України. “Однак, будь-які переговори про це вестимуться лише після відновлення зруйнованого пам’ятника українцям на горі Монастир”, – резюмував голова УІНП.

Асамблея закликала Уряди України та Польщі до продовження співпраці, зокрема в галузі історії, повідомила на брифінгу по завершенню засідання Олена Кондратюк.

Під час засідання було погоджено текст Декларації Парламентської Асамблеї Україна-Польща. Очікується, що цей документ буде офіційно підписано на зустрічі українських та польських парламентарів у жовтні цього року в Польщі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ