Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Парламентський комітет представив 4 варіанти впровадження земельної реформи

До 1 березня поточного року Кабмін мав подати на розгляд проект закону про обіг сільгоспземель. Проте вже втретє зірвав термін подання. Прийняття закону запустило б процес впровадження в країні ринку землі, зрушивши з місця реформу, яка роками чекає свого вирішення.

Наразі парламентарії вже розробили основні положення концепції ринку землі, яка ляже в основу законопроекту.

10 квітня під час Земельного форуму в.о.голови аграрного комітету парламенту Олександр Бакуменко представив 4 варіанти можливого впровадження ринку землі в країні.

Це чіткий сигнал про те, що питання доцільності/недоцільності відкриття ринку знято. Обговорюється дизайн реформи та умови реалізації.

Варіант №1: Поетапне відкриття ринку земель. Перші 3 роки землю мають право набувати лише громадяни України: без статусу юридичної особи - до 20 та зі статусом юрособи – до 200 га, наступні 4 роки — товаровиробники із статусом юросіб із обмеженням площі до 500 га, у подальшому — юридичні особи із обмеженням площі до 20 тис. га.

Варіант №2: Одночасне відкриття ринку земель. Землі с/г призначення державної, комунальної та приватної власності мають право набувати у власність громадяни України, фізичні та юридичні особи із обмеженням площі до 200 га.

Варіант №3: Поетапне одночасне відкриття ринку земель. Перші 3 роки — землі сг призначення державної, комунальної та приватної власності мають право набувати у власність громадяни України (без статусу юрособи до 20 га, зі статусом юрособи - 200 га) та с/г товаровиробники зі статусом юросіб — до 500 га. У подальшому - обмеження площі для юридичних осіб до 20 тис. га.

Варіант №4: Одночасне відкриття ринку земель. Одночасне відкриття ринку для громадян України та юридичних осіб — сільськогосподарських виробників, максимальна площа земель у власності фізичних та юридичних осіб обмежується лише антимонопольними вимогами.

Позицію уряду стосовно земельної реформи під час форуму озвучила в. о. міністра аграрної політики та продовольства Ольга Трофімцева: «Існує кілька основних концепцій запуску ринку землі в Україні. Концепція, якої дотримується Уряд, залишається незмінною. Основними її пунктами є те, що с/г землю зможуть придбати виключно громадяни України. Також передбачено встановлення граничних розмірів земель сг призначення, які можуть перебувати у власності однієї особи, та обмеження площі максимальної оренди в межах адміністративних одиниць».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ