Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Парубій підписав постанову про перейменування Кіровограда на Кропивницький

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав постанову про перейменування міста Кіровоград на Кропивницький. Це він зробив перед журналістами на брифінгу в перерві засідання Верховної Ради.

"Більшість громад скористалися своїм правом – і крок за крок ми перейменовували міста і містечка, які мали давні комуністичні назви. Кожен "чистий четвер" був святом для багатьох громад, яким було повернуто давні українські назви", – зазначив Парубій.

"Сьогодні фактично ми цей процес завершили", – заявив він.

"Разом за той період було перейменовано 1012 населених пунктів та районів в Україні. Ми повернули українським містам споконвічні назви. Це і Олешки на Херсонщині, і Каменське на Дніпропетровщині, і Бахмут на Донеччині", – сказав спікер.

Парубій порадів: "Сьогодні ми перейменували ще 10 узгоджених із громадою міст і населених пунктів. А головне – сьогодні ми перейменували обласний центр Кіровоград".

"Давнє українське козацьке поселення не може мати ні імперську, ні радянську назву. Відтепер Кіровоград став Кропивницьким. І це рішення профільного комітету, яке об'єднало зал", – вважає він.

"Я невідкладно підписую постанову про перейменування Кіровограда на Кропивницький", – сказав Парубій.

"З моменту підпису вона вступає в дію – і ми можемо сьогодні разом сказати, що "Кіровограду – ні", відсьогодні це Кропивницький. І я впевнений, це великий день і велике для свято для всіх жителів Кропивницька і для всіх жителів України", – заявив голова ВР.

Він привітав усіх жителів перейменованих у четвер населених пунктів.

Раніше 14 липня Верховна Рада 230 голосами "за" перейменувала місто Кіровоград на Кропивницький в рамках закону про декомунізацію, хоча жителі Кіровограда виступали проти перейменування міста.

Місто перейменували на честь письменника і драматурга Марка Кропивницького, який народився у с. Бежбайраки Кіровоградської області й наприкінці XIX сторіччя заснува український професійний театр.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ