Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Паспортний скандал: Клімкіну не вдалося договоритися із Сіярто

На зустрічі глав МЗС України і Угорщини Павла Клімкіна і Петера Сійярто не вдалося досягнути згоди з ключових питань задля вирішення проблеми, пов’язаної з прихованою видачею угорських паспортів громадянам України.

Про це заявив у середу Клімкін за результатами переговорів з угорським колегою, що відбулись у Нью-Йорку, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми в результаті годинної дискусії не досягли згоди щодо того, яким чином тлумачити цей інцидент. Я запропонував пану Сійярто самому відкликати консула, і я так розумію, що він не згоден. Якщо відповідного рішення цими днями не відбудеться, він (угорський консул - ред.) поїде додому, безумовно", - заявив глава МЗС України.

Як він зауважив, логіка, якої дотримується угорська сторона, багато в чому нагадує російську. Клімкін пояснив, що Будапешт апелює до "начебто існування націоналістичних настроїв, начебто свідомого переслідування угорської громади" в Україні.

"Ми завжди намагалися допомогти нашій угорський громаді, допомогти їм відчувати себе добре в країні, громадянами якої вони є, і не бути ізольованими", - підкреслив Клімкін.

За його словами, угорська сторона зайняла позицію, що українські угорці, безумовно, є лояльними до України, але - лояльними і до своєї національності. "На що я відповів, що це не та лінія, яку ми на сьогодні бачимо", - зазначив міністр.

Він наголосив, що у Будапешті не хочуть приймати точку зору України про те, що порушив угорський консул.

"І я знову дуже чітко пояснив: проблема не тільки у видачі паспортів. Звичайно, це проблема, але не тільки в цьому. Друга фундаментальна проблема — Угорщина порушує міжнародне право і законодавством України", - підкреслив Клімкін.

Міністр додав, що угорські консули інструктують українських громадян, як приховувати своє нове громадянство, нові набуті права і обов’язки. Крім того, угорські дипломати закликають маніпулювати документами при перетині кордону. "І це є фундаментальне порушення також нашого законодавства", - заявив Клімкін.

Як відомо, 19 вересня Укрінформ опублікував відео, на якому зафіксовано момент видачі громадянам України у консульстві Угорщини в Береговому угорських паспортів. При цьому громадяни України вголос присягали на вірність Угорщині. Процедура супроводжувалася розпиттям шампанського на честь отримання другого громадянства та засторогою не повідомляти про отримання документів українській владі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ