Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Павло Петренко провів зустріч з представниками Американської торговельної палати

Міністр юстиції Павло Петренко та перший заступник Міністра юстиції Олена Сукманова провели зустріч з представниками бізнесу - компаніями, які входять до складу Американської торговельної палати, - інформують у прес-службі Мінюсту.

ʺПорядок денний Уряду та Міністерства юстиції залишається незмінним, незважаючи на дві виборчі кампанії цього року. Надзвичайно важливо, щоб Україна змогла в цей рік просунутися вперед у питаннях становлення верховенства права і справедливого суду. Адже ми перебуваємо на екваторі цієї складної і надзвичайно масштабної реформиʺ, – зауважив очільник Мін’юсту.

За його словами, дуже важливо не піддатися передвиборчому популізму й не зупинити дану реформу. Він підкреслив, що вже сформовано новий Верховний Суд, якість роботи якого дає можливість побачити, яким буде нове обличчя судової системи.

ʺДнями ми станемо свідками формування Вищого антикорупційного суду, який має завершити формування інфраструктури антикорупційних органів. І саме його запуск має стати відправним моментом, коли ця система почне давати конкретні результати у вигляді незворотності покарання за корупційні злочини, в тому числі й по відношенню до інтересів бізнесуʺ, – сказав Міністр юстиції.

Також Мін’юст продовжить роботу, спрямовану на забезпечення комфортних умов у відносинах бізнесу з правоохоронними органами. Минулого року було прийнято низку законів під умовною назвою #МаскиШоуСтоп, норми яких вже використовуються на практиці.

ʺМи бачимо, що закони почали діяти в частині недопуску свавільних дій правоохоронців. Однак наша судова система ще не має чіткої практики реагування на порушення з боку слідчих і прокурорів у питанні безпідставного затягування розслідування кримінальних справ проти представників бізнесуʺ, – додав Павло Петренко.

За його словами, важливою складовою захисту прав бізнесу є гарантія недоторканності майна. Минулого року Мін’юст спільно з Американської торговельною палатою та іншими бізнес-асоціаціями розробив та подав до Парламенту комплексний закон, який мав заборонити комунальним підприємствам здійснювати реєстраційні дії. Адже саме на них було найбільше скарг щодо незаконних перереєстрацій майна та бізнесу. На жаль, голосів для цього законопроекту поки не знайшлося.

ʺНаступний пріоритетний блок – запровадження подальших законодавчих змін, які забезпечать підвищення позиції держави в рейтингу Doing Business і стосуватимуться в першу чергу дерегуляції і покращення бізнес-кліматуʺ, – поінформував присутніх Міністр юстиції.

Перший заступник Міністра юстиції Олена Сукманова зі свого боку зауважила, що Мін’юст зараз веде активну роботу по обміну даними з різними реєстрами для того, щоб зняти різного роду проблеми та махінації, які виникають під час реєстраційних дій.

ʺУ нас вже є позитивний досвід автоматичного обміну інформацією між нашими реєстрами та Держгеокадастром, який зняв проблему подвійної реєстрації договорів оренди земліʺ, – сказала Олена Сукманова.

За її словами, на фінальній стадії – впровадження автоматичного обміну з реєстром судових рішень для того, щоб унеможливити вчинення реєстраційних дій на основі неіснуючого чи підробленого рішення суду.

ʺЗ боку Мін’юсту все готово, ми дуже очікуємо на те, коли буде запущено оновлений реєстр судових рішень, щоб запрацював цей автообмінʺ, – підкреслила перший заступник Міністра.

Олена Сукманова також наголосила на необхідності обмеження можливості входу до професії реєстратора для нефахових людей.

ʺДля цього ми запровадили іспити для кандидатів, які хочуть стати реєстраторами. 19 лютого буде перший іспит для майбутніх реєстраторівʺ, – зазначила Олена Сукманова.

За її словами, кейси Антирейдерської комісії демонструють, що не завжди реєстратор порушує закон спеціально чи маючи злий умисел. ʺІнколи це відбувається через елементарне незнання законодавства. Запровадження іспиту для реєстраторів є дійсно необхідним крокомʺ, – наголосила вона.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ