Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Передано в концесію другий морський порт в Україні - спеціалізований порт “Ольвія” у Миколаєві

Як повідомили Гал-інфо у пресслужбі Урядового порталу, сьогодні, 20 серпня, в онлайн-режимі за присутності Міністра транспорту та комунікацій Катару Джасіма Аль Сулейті передано в концесію другий морський порт в Україні - спеціалізований порт “Ольвія” у Миколаєві.

Укладено договір концесії.

У рамках цього проєкту до роботи в Україні залучається провідний світовий оператор з великим досвідом – катарська компанія QTerminals, яка управляє найбільшим торговим портом Катару - Хамад вартістю понад 7 млрд доларів. Вона інвестує у розвиток порту “Ольвія” близько 3,4 млрд на першому етапі. Всього за 35 років концесії буде залучено до 17,3 млрд грн інвестицій. Це перша пряма катарська інвестиція, друга за обсягом інвестиція після “Криворіжсталі” та одна з найбільших прямих іноземних інвестицій у портову галузь України за всю історію незалежності.

Щорічний концесійний платіж становитиме щонайменше 80 млн грн. Це у 16 разів більше, ніж прибуток порту за минулий рік. Крім цього, ще близько 80 млн грн буде спрямовано на покращення інфраструктури Миколаєва.

Концесіонер має забезпечити мінімальний обсяг перевалки вантажів не менше 2,55 млн тонн на рік. А також гарантує збереження робочих місць протягом найближчих 6 років та належний рівень заробітної плати для колективу.

Довідка.

У всьому світі концесії успішно використовують для розбудови інфраструктури. Це форма державно-приватного партнерства. Завдяки такому механізму держава чи місцева громада надають приватному інвестору за плату права на створення, будівництво та управління об'єктом концесії на певний строк.

У країнах Євросоюзу на умовах концесії було побудовано та експлуатується понад 50 тис км доріг. Одним з відомих концесійних проєктів є тунель під протокою Ла Манш.

В Україні законодавство про концесії існує з 1999 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ