Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Миколаївській громаді відкрили відділ підтриманого проживання осіб старшого віку та з інвалідністю

Сьогодні, 22 травня, запрацював відділ підтриманого проживання осіб старшого віку та з інвалідністю «Центру надання соціальних послуг Миколаївської міської ради Стрийського району Львівської області».

Про це повідомили в ЛОДА. 

Відтепер у Миколаївській територіальній громаді є можливість надавати якісну соціальну послугу.

З метою покращення психічного здоров’я цивільного населення Львівської області, створили комплексну, міжсекторальну систему охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Ця система відповідає потребам населення, базується на принципах дотримання прав людини та сприяє відновленню. У зв'язку з цим, в області затвердили «Комплексну програму охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки цивільного населення у Львівській області на 2023 – 2026 роки».

Одним із напрямів цієї Програми є надання фінансової підтримки територіальним громадам для створення відділень або будинків підтриманого проживання, чи стаціонарного догляду для осіб похилого віку та/або повнолітніх осіб з інвалідністю, які потребують стороннього та побутового догляду. 

Торік Миколаївська громада перемогла у конкурсі і отримала співфінансування з обласного бюджету на створення такого центру. Сьогодні він офіційно запрацював

Центр розрахований на обслуговування 15 осіб, наразі в ньому проживають 5 людей, – це ВПО з Херсона, Бахмута, Торецька і Лисичанська, є 4 працівники. Він призначений як для внутрішньо переміщених осіб, так і для місцевих мешканців, щоб забезпечити рівний доступ до послуг. Угоду можна укладати як на пів року, так і на рік. Після цього оцінюють самопочуття людини. Головна мета – повернути людей до нормального життя.

«Для нас центри підтриманого проживання – це наступний крок у наданні соціальних послуг. Ми собі поставили за завдання розвивати надання соціальних послуг саме в громадах, де люди цього потребують. Ми маємо заклади обласного рівня, на жаль, вони переповнені. Тому дуже важливо, щоб включилися громади. 

Це перший центр, який ми відкриваємо в громаді цього року. І ми надалі готові дофінансовувати облаштування таких закладів. Також готові впроваджувати систему і платних, і соціальних послуг для того, щоб жителі громад, де нема таких центрів, мали можливість розміщувати своїх людей в комфортних умовах для проживання. У цьому центрі створять умови для польових робіт, щоб люди могли займатися вирощуванням овочів та інших культур, таким чином підтримуючи свої навички та забезпечуючи себе свіжими продуктами. Згодом планують відкрити майстерню. Це допоможе підопічним почуватися корисними і зайнятими, що є важливою складовою їхнього добробуту», – зазначив очільник Львівської області Максим Козицький.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ