Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Перші гроші від заморожених російських активів Україна отримає вже в липні

Згідно з планами, цього року Україна отримає від 2 до 3 мільярдів євро залежно від процентних ставок

Фото: Depositphotos

Євросоюз планує цього року виділити Україні 2-3 млрд євро з прибутків, отриманих міжнародним депозитарієм Euroclear від заморожених російських активів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Financial Times.

За словами співрозмовників видання, Європейська комісія готує план, який передбачає конфіскацію прибутків із заморожених російських активів, що знаходяться у центральному депозитарії цінних паперів Euroclear, починаючи з лютого.

Джерела додають, що перший грошовий транш може бути виділено Україні вже в липні, якщо Брюссель зможе отримати схвалення лідерів держав-членів.

Очікується, що відповідна пропозиція буде зроблена до саміту ЄС, що відбудеться наступного тижня.

Зазначається, що президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вже закликала використати ці кошти на військову підтримку України, а не на її післявоєнне відновлення, як передбачалося спочатку.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в 2022 році в Euroclear було заморожено близько 190 мільярдів євро російських суверенних активів, що вже принесло 3,85 мільярда євро прибутку.

Згідно з планами, цього року Україна отримає від 2 до 3 мільярдів євро залежно від процентних ставок.

За словами європейських чиновників, загальний прибуток, виведений з Euroclear, може сягнути 20 мільярдів євро до 2027 року.

Як повідомлялося, Європейський Союз, країни G7 та Австралія заморозили близько 282 млрд доларів російських активів у вигляді цінних паперів та готівки. Усі сторони погоджуються, що ці кошти мають залишатися недоступними для Росії, якщо вона не погодиться допомогти у відновленні України, але розходяться в думках щодо законності повного арешту цих активів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ