Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Перспективні IT-професії та де львів'янам шукати освітні можливості

15 травня Львівський ІТ Кластер вже втретє провів профорієнтаційну конференцію IT Future Conf для підлітків, освітян та всіх, хто цікавиться кар'єрою у сфері ІТ.

Участь у події взяли близько 4 тисяч учасників, з них 200 — офлайн. Спікерами заходу стали 10 топових експертів з техкомпаній, учасниць Кластера. Професіонали з індустрії поділилися секретами побудови успішної кар'єри в техіндустрії і розповіли, як зробити перший крок для здобуття омріяного фаху. Учасники конференції дізналися про найзатребуваніші та найперспективніші технічні спеціальності у 2024 році та де можна здобути профільну освіту.

За даними Міністерства освіти і науки України, у 2023 році комп’ютерні науки посіли перше місце за кількістю поданих заяв на бюджетні місця у вищі навчальні заклади — понад 30 тисяч. У десятці найпопулярніших спеціальностей також інженерія програмного забезпечення та кібербезпека.

Ми зібрали інформацію про найперспективніші ІТ-професії майбутнього, які обговорювали під час IT Future Conf 2024. Також підготували добірку навчальних закладів, де можна здобути відповідну освіту. За 8 років Кластер, у межах проєкту IT-Expert, спільно з ІТ-компаніями модернізував 19 бакалаврських програм у чотирьох львівських університетах.

Спеціаліст у сфері штучного інтелекту

Трендовим ІТ-напрямом останнього року є ШІ. Він відіграє ключову роль у трансформації сфер медицини, промисловості, торгівлі та бізнесу. 70 тисяч компаній в усьому світі займаються розробкою ШІ. Галузі, які використовують цю технологію у роботі, показують кращу продуктивність. А спектр актуальних вакансій постійно розширюється.

“Майбутнє — за ШІ. Незалежно від того, яку професію обере людина, вона буде використовувати технології Штучного інтелекту. З’явиться багато нових спеціальностей з обслуговування ШІ, про які ми ще навіть не знаємо”, — переконаний Євген Горовий, Founder та CEO It-Jim, PhD, член Експертного комітету з розвитку ШІ при Міністерстві цифрової трансформації України.

“Штучний інтелект автоматизує багато когнітивної роботи. Будуть нові задачі та виклики, але ті бізнеси, які інтегрують його у свою роботу, отримають конкурентну перевагу”, — доповнює Software Engineer (Big Data) в N-iX Олег Шишкін.

Йти в ногу з іноваціями допоможе освітня програма “Системи штучного інтелекту” в НУ “Львівська політехніка”. Її учасники мають можливість працювати і навчатись у форматі дуальної освіти у провідних компаніях Львівського ІТ Кластера.

Експерт з кібербезпеки

Фахівці з кібербезпеки відповідають за захист інформації та комп'ютерних систем від кібератак, шкідливих програм і несанкціонованого доступу. Такі спеціалісти є одними з найбільш затребуваних на ринку праці, оскільки без них неможливе функціонування органів державної влади, підприємств критичної інфраструктури, банківської, медіа та інших сфер.

“В Україні нестача спеціалістів з кібербезпеки, тому робота для таких фахівців буде актуальною ще багато років. Світ не стає безпечнішим, відповідно країни вкладають більше зусиль і ресурсів у захист даних”, — розповідає Ігор Кантор, Co-founder та CEO в Iterasec.

Якісну освіту за цим напрямом можна здобути на бакалаврських програмах у ЛНУ імені Івана Франка, НУ “Львівська політехніка” та Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності. Навчання студентів побудоване за принципом роботи ІТ-компаній: вступники створюють власні проєкти і запускають стартапи під менторством досвідчених ІТ-спеціалістів. 

Робототехнік та інженер з електронних і комп’ютерних систем

Роботизовані пристрої активно застосовують у різних сферах: від медицини — до підводних і космічних досліджень. Інженер робототехніки займається програмуванням “розумних” машин, а фахівці з електроніки розробляють для них друковані плати та іншу комплектацію.

“Ці професії підходять для допитливих людей, які полюбляють досліджувати, як працюють пристрої зсередини. Це і цікаво, і корисно. Людина може зробити великий внесок у суспільство — від протезів до дронів”, — підкреслює Анастасія Артим, Characterization Engineer в RENESAS.

Шлях від шкільної парти до стартапу мрії подолали вихованці Малої академії наук України. Андрій Гонтаренко розробив каркасний екзоскелет. Винахід допоможе рятувальникам піднімати великі уламки не вручну, а за допомогою спецтехніки. Це вкрай необхідно в умовах повномасштабної війни. А Ярослава Полікарпова винайшла безлопатевий вітрогенератор. Свої розробки школярі продемонстрували під час IT Future Conf 2024.

Стати фахівцем з робототехніки можна на кафедрі інформаційно-вимірювальних технологій Львівської політехніки, а інженером електронних і комп’ютерних систем — в ЛНУ імені Івана Франка.

А якщо немає технічних здібностей?

В ІТ потрібні люди з різноманітними талантами, в тому числі й творчими. Адже ІТ — це не лише про розробку.

“Спектр нетехнічних професій дуже широкий. В ІТ можуть працювати креативні люди, які володіють навичками комунікації та тайм-менеджменту. Також завжди потрібні фахівці, які будуть думати про кінцевий продукт з точки зору ринку”, — розповідає Вячеслав Поліновський, CEO GoITeens.

“Якщо ви вважаєте, що можете бути хорошим лідером і маєте комунікаційні навички, йдіть у Project Management. Якщо у вас гарні творчі здібності, спробуйте себе в дизайні. Але врахуйте, що на таких посадах англійська має бути на дуже високому рівні”, — додає Наталія Макарчук, Engineering Competence Lead в Sombra.

Щоби здобути освіту UX/UI дизайнера подавайте документи на бакалаврські програми Кластера у Львівську політехніку та Львівську національну академію мистецтв.

Також за даними дослідження Львівського ІТ Кластера IT Research Ukraine, зростає попит на спеціалістів з продажів, лідогенерації та маркетингу. Адже завдяки ним компанії залучають нові проєкти та працівників для роботи над ними.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ