Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Петиція Тимошенко про денонсування Стамбульської конвенції зібрала необхідні голоси

За денонсування, тобто скасування Стамбульської конвенції проголосували 25374 українці. Тепер петицію повинен розглянути президент й надати на неї відповідь.
Фото: pixabay.com

Як відомо, петиція з’явилась на вебсайті офіційного інтернет-представництва Президента України 4 липня 2022 року, а її авторкою виступила нардепка, голова партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко.   

Серед вимог підписантів петиції – денонсувати прийнятий Верховною Радою України Закон "Про ратифікацію Стамбульської конвенції №0157 від 18.06.2022 р., який запроваджує в Україні ідеологію ґендеру.

У поясненні до петиції зазначають, що проголосований закон не відповідає національним інтересам, традиційним українським цінностям та створює загрозу національній безпеці України, поглиблює суспільну напругу в державі.

Підписанти апелюють до того, що в одній зі статей закону окрім поняття «стать» (жінка/чоловік), вживають поняття «ґендер», «сексуальні орієнтації», «ґендерні ідентичності», що, на їхню думку, призведе до руйнації інституту сім‘ї в Україні.

Також противників Стамбульської конвенції в Україні бентежить пункт, що запроваджує обов’язковість введення на всіх рівнях освіти, у неформальних навчальних структурах, а також у спортивних, культурно-дозвіллєвих структурах і у ЗМІ навчального матеріалу з питань нестереотипних ґендерних ролей, сексуальної орієнтації, можливості зміни дитиною статі - без отримання згоди батьків, що є "грубим порушенням вітчизняного законодавства та може призвести до психологічних та психічних розладів здоров‘я дітей".

Як зазначало видання LB, вимога ратифікації Стамбульської конвенції непублічно озвучувалася деякими державами-членами ЄС як передумова затвердження статусу кандидата на членство в Євросоюзі. 

21 червня, Президент України Володимир Зеленський підписав закон “Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами» № 2319-ІХ.

На офіційному сайті Президента зазначено, ратифікація Стамбульської конвенції посилить правовий захист постраждалих і забезпечить їм доступ до правосуддя, дасть змогу захистити українських громадян, які постраждали від насильства не лише в Україні, а й за кордоном.

“Конвенція, яку ще називають Стамбульською, має на меті захист жінок від насильства, недопущення, кримінальне переслідування та ліквідацію насильства стосовно жінок і домашнього насильства, яке вчинене також і щодо чоловіків і дітей (хлопців і дівчат). На сьогодні це найбільш всеосяжна міжнародна угода у цій сфері, що використовується як основа для дій багатьох країн у Європі та за її межами”.

Юлія Тимошенко та ще понад 25 тисяч людей, які долучились до підписання петиції наголошують, національне законодавство повністю забезпечує захист жертв домашнього насилля, а прийняті Верховною Радою України закони раніше є більш досконалими, ніж положення Стамбульської конвенції. 

Додамо, Гал-інфо раніше писало, чому документ щодо ратифікації Стамбульської конвенції не про ґендер, а про захист від усіх проявів насильства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ