Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Підприємці Львова обговорили необгрунтованість сплати податку за використання музичних фонограм у сумі 1% від своїх доходів

Суб’єкти господарської діяльності змушені платити надто великі гроші за відтворення фонограм. Цю проблему обговорювали сьогодні, 19 травня, під час „круглого столу” щодо проблем авторських і суміжних прав в Асоціації роботодавців Львівщини підприємці нашого міста. Постанова КМУ №429 від 8 червня 2005 року передбачає, що підприємці, які використовують музичні записи, мають платити 1% від своїх доходів організаціям, які представляють авторські права. Сам факт оплати, на думку підприємців, є нормальним явищем, поширеним у всіх цивілізованих країнах світу. В Україні його регламентує закон про авторські та суміжні права. Проте викликає заперечення розмір винагороди встановлений постановою КМУ а також порядок її виплати. «1% це дуже велика сума, подекуди більша, ніж податок, який сплачує підприємець, цей відсоток економічно необґрунтований», — сказав під час засідання «круглого столу» голова Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес.
До того ж незрозумілою є і ситуація щодо того, хто саме може здійснювати цей збір. За інформацією роботодавців Львівщини, в Україні існує 7 акредитованих організацій, які мають таке право, проте з якою саме укладати договір підприємцю, невідомо. «Спочатку до нас прийшли з однієї організації з вимогою укласти з ними договір, вони також застерігли, щоб ми не заключили договору з іншою конкретною організацією, потім прийшли з іншої організації з вимогою заключити договір з ними і в разі відмови погрожували написати листа до міліції. Між тими двома візитами до нас ще завітали працівники органів МВС і вилучили касети з аудіозаписом, справа дійшла до суду», — розповіла під час засідання «круглого столу» представник ТОВ «Фірма Зодіак». Також підприємці скаржаться, що організації, які здійснюють збір, не ведуть обліку, яка саме музика звучить, тож незрозуміло, як у подальшому ці гроші мають надходити власнику авторських прав. Підприємці пропонують внести зміни до постанови КМУ і зменшити збір до 0,01% або ж розробити критерії визначення суми для кожного конкретного випадку.
Підприємці також пропонують диференціювати збір для тих закладів, які безпосередньо отримують прибуток від музики (дискотеки, нічні клуби такими, де музика є лише фоном, а прибуток залежить від неї опосередковано, тобто заклади харчування). Зеновій Бермес планує опрацьовані результати «круглого столу» та пропозиції Асоціації передати голові Ради підприємців при КМУ, народному депутату Ксенії Ляпіній, яка 22 травня перебуватиме у Львові.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ