Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пільги, на які мають право особи, нагороджені державними нагородами України

Пільги, на які мають право особи, нагороджені державними нагородами України, - Юридична служба Збройних Сил України.

Державні нагороди України (далі - державні нагороди) є вищою формою відзначення громадян за видатні заслуги у розвитку економіки, науки, культури, соціальної сфери, захисті Вітчизни, охороні конституційних прав і свобод людини, державному будівництві та громадській діяльності, за інші заслуги перед Україною.

Статею 3 Закону України “Про державні нагороди України” (далі – Закон) визначено такі види державних нагород:

  • звання Герой України (ст.6 Закону); 
  • орден (ст.7 Закон);
  • медаль (ст.8 Закон); 
  • відзнака “Іменна вогнепальна зброя” (ст.9 Закону); 
  • почесне звання України (ст.10 Закон); 
  • Державна премія України (ст.11 Закон); 
  • президентська відзнака (ст.12 Закон).

Підстави для нагородження державних нагород, їх опис, а також порядок нагородження, вручення, носіння державних нагород визначаються відповідними Статутами і Положеннями про державні нагороди, які затверджуються Президентом України.

Згідно зі статтею 15 Закону особи, нагороджені державними нагородами, користуються пільгами, передбаченими законами України.

Зокрема відповідно до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” право на зазначену пенсію мають громадяни з числа Героїв України,осіб, нагороджених орденом Героїв Небесної Сотні, осіб, нагороджених чотирма і більше орденами України та осіб, відзначених почесним званням України.

Пенсія за особливі заслуги перед Україною встановлюється територіальним органом Пенсійного фонду України зазначеним вище громадянам, які мають право на пенсію за віком, по інвалідності, у разі втрати годувальника та за вислугу років відповідно до закону.

Вказана пенсія встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом, у таких розмірах прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність:

  • Героям України, особам, нагородженим орденом Героїв Небесної Сотні, особам, нагородженим чотирма і більше орденами України – від 35% до 40 %;
  • особам,відзначеним почесним званням України – від 20% до 25 %.

Розмір надбавки визначається згідно із схемою визначення розмірів надбавок залежно від заслуг перед Україною, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення. 

У разі, якщо особа одночасно має право на надбавку з кількох підстав, встановлюється надбавка, що є більшою у максимальному розмірі.

У разі смерті військовослужбовця, який був нагороджений зазначеними вище державними нагородами, а також в разі смерті (загибелі) військовослужбовця при виконанні службових обов'язків під час проходження військової служби якого було посмертно нагороджено державними нагородами, непрацездатні члени сім'ї померлого, зазначені у статті 36 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” та статті 30 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, мають право на встановлення до пенсії надбавки в таких розмірах: 

  • за наявності одного непрацездатного члена сім'ї - 70%
  • двох і більше - 90 % розміру надбавки, передбаченої для загиблого (померлого) військовослужбовця.

Крім того статтею 8 Закону України “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні” Героїв України віднесено до осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною.

Статтею 9 цього ж закону передбачено надання пільг особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, серед яких:

  • надбавки до пенсій, які вони отримують, у розмірі 200 % мінімальної пенсії за віком, фінансування яких здійснюється за рахунок Державного бюджету України;
  • пільги зі сплати податків, зборів, мита та інших платежів до бюджету відповідно до податкового та митного законодавства;
  • безоплатне першочергове забезпечення санаторно-курортним лікуванням. Порядок надання путівок визначаються Кабінетом Міністрів України;
  • першочергове поліпшення житлових умов при наданні житла у будинках державного, у тому числі відомчого, і громадського житлового фонду з наданням при цьому додаткової жилої площі до 20 квадратних метрів;
  • звільнення від оплати послуг за оформлення документів на право власності на квартиру при її приватизації;
  • безплатний капітальний ремонт жилих будинків (квартир), що знаходяться у їх власності, або компенсація витрат на його проведення при виконанні власними силами відповідно до Положення про систему технічного обслуговування, ремонту та реконструкції жилих будинків тощо.

Особи, нагороджені державними нагородами України, мають право на інші пільги передбачені законодавством України. Більше інформації стосовно пільг можна отримати в найближчому органі соціального захисту населення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ