Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Після жовтневих виборів у Львові буде працювати понад 200 депутатів

Нагадаємо, районні ради передбачені чинною Конституцією України, а отже вони діятимуть і на рівні новоутворених районів. Інший варіант можливий лише після внесення відповідних змін до Основного Закону.

Як повідомляло нещодавно Гал-інфо, відповідно до реформи децентралізації Львівська область змінила свій внутрішній розподіл і замість 20 районів утворено 7.

Міністерство розвитку громад і територій опублікувало проект розподілу майбутніх районів.

Як повідомив у коментарі порталу "Децентралізація" заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, 12 червня Уряд також схвалив законопроект щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів, де прописано чітку регламентацію подальших кроків.

Серед іншого, проектом документу визначено, що повноваження районних рад, які представляли спільні інтереси територіальних громад районів, ліквідованих Верховною Радою України, припиняються в день набуття повноважень райрадами, обраними на відповідних перших місцевих виборах у новостворених районах.

Також заступник Міністра зауважив, питання формування обсягу повноважень районних рад ще узгоджується з профільними міністерствами. Попередньо, до власних  повноважень райрад належатиме управління майном спільної власності територіальних громад району і розмежування майна між територіальними громадами.

«Принциповою є позиція, що жодне повноваження райрад не повинно дублюватися чи пересікатися з повноваженнями органів місцевого самоврядування територіальних громад. Вони мають стосуватися лише об’єктів спільної власності територіальних громад на період до повної чи часткової передачі їх громадам. Не буде ніякого підпорядкування органів місцевого самоврядування територіальних громад районним радам ні адміністративно, ні фінансово», - зазначав В’ячеслав Негода.

Отже, під час проведення чергових місцевих виборів, які мають відбутися 25 жовтня 2020 року, на Львівщині повинні бути сформовані районні ради 7 нових районів: Дрогобицького, Золочівського, Самбірського, Стрийського, Червоноградського, Яворівського та Львівського.

Таким чином, у Львові будуть функціонувати одночасно 3 виборних органи місцевого самоврядування:

  • Львівська міська рада (Львівська ОТГ) - 64 депутати
  • Львівська обласна рада - 84 депутати
  • Львівська районна рада (включає Львівську ОТГ) -  64 депутати.

Де здійснюватимуть свою діяльність та проводитимуть засідання депутати ЛРА, а також звідки потрібно брати кошти для фінансування апарату районної ради наразі невідомо.

Як зазначав директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак, доцільність збереження районних рад деякі політики виправдовують нормами Конституції, яка передбачає існування районних рад. Так, але тільки у тому разі, якщо відповідно до статті 140 є "спільні інтереси територіальних громад", які представляють районні та обласні ради. Щодо обласних рад такі інтереси, очевидно, існують, а от щодо районних — ні. Тому і об'єктивної потреби в існуванні районних рад навіть за чинної Конституції немає.

Отже, не пізніше липня парламент відповідно до Конституції прийматиме постанову про оголошення чергових місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. І йому не уникнути прийняття рішення, чи будуть обиратися депутати до районних рад.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ