Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

"Північний потік": Меркель вже не виключає санкції через Навального

Канцлер Німеччини Ангела Меркель більше не виключає, що ситуація з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального може позначитися на долі газопроводу "Північний потік-2".

Як повідомляє ВВС Україна, про це заявив речник уряду Штеффен Зайберт.

За його словами, наразі пані Меркель дотримується думки, що "не можна виключати нічого".

Водночас речник зазначив, що до ухвалення якихось конкретних рішень справа поки що не дійшла - ще має бути сформульована спільна позиція всередині Європейського союзу.

"Занадто рано, щоб відповісти точно. Лише минулого тижня ми отримали нову інформацію".

Раніше Меркель заявляла, що не варто пов'язувати отруєння Навального із будівництвом "Північного 

Про готовність обговорити санкції проти недобудованого газопроводу сьогодні також заявила й міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер.

"Я завжди казала, що "Північний потік-2" - далеко не найулюбленіший мій проєкт", - наголосила вона.

"Для мене завжди було зрозуміло, що тут потрібно враховувати обґрунтовані безпекові інтереси країн Центральної Європи та України", - додала Крамп-Карренбауер.

Минулого тижня про необхідність перегляду угоди з Росією про будівництво "Північного потоку" заявляв також Норберт Рьоттген, один із провідних членів ХДС - правлячої партії, до якої належить і канцлерка Ангела Меркель.

Рьоттена називають одним із основних претендентів на посаду канцлера після наступних виборів.

За його словами, ЄС ризикує проявити неадекватність, якщо не відреагує на отруєння.

Рьоттген зазначив, що реакція Німеччини має включати зокрема і сферу торгівлі газом, тому що це "єдина мова, яку розуміє Путін".

Чому "Північний потік" такий важливий

"Північний потік-2" - це газопровід, який дозволить поставляти газ із Росії до Німеччини напряму - в обхід України. Його прокладають Балтійським морем. Протяжність газопроводу - понад 1,2 тисячі кілометрів.

Вартість будівництва морської ділянки "Північного потоку-2" оцінюють приблизно у 9 мільярдів євро. Проєкт вважається дуже вигідним для його учасників - "Газпрому" та низки європейських енергетичних компаній.

За деякими оцінками, він має повністю окупитися менш як за 10 років.

Натомість Україна давно виступає проти будівництва "Північного потоку-2", адже він напряму вдарить по її доходах від транзиту російського газу до Європи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ