Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пласт у Львові відзначає 109-ту річницю з Дня першої пластової присяги

12 квітня 1912 року вважається початком відліку життя організації. У зв’язку із посиленим карантином, пластуни не організовували масових заходів, однак на флагштоку біля Ратуші підняти пластовий прапор.
Фото ЛМР

Довідка:

У 1908 р. засновник скаутського руху Бейден-Пауел видав книжку ʺСкаутинг для хлопцівʺ (англ. Scouting for boys), яка була перекладена багатьма мовами світу. Українською мовою її переклав Олександр Тисовський, один із засновників перших пластових (скаутських) гуртків при Академічній гімназії у Львові. Незалежно від Тисовського пластові гуртки почали також творити Іван Чмола та Петро Франко. Тисовський розробив систему пластових проб (завдань), які мали виконати пластуни, для того щоб отримувати нові звання та вдосконалювати себе. За кілька місяців діяльності, 12 квітня 1912 р., першу пробу на ступінь ʺучасникаʺ здали та прийняли Пластову присягу на вірність Богові та Україні близько 40 осіб, що вважається офіційною датою заснування ʺПластуʺ.

У грудні 1989 р. у м. Львові створена опікунська рада ʺПластуʺ. Завдяки праці окремих осіб та підтримці деяких нових організацій виникли пластові групи в різних середовищах і в різних місцевостях. Уже в 1990 році вони були у Львові, Дрогобичі, Бориславі, Луцьку, Києві, Донецьку. 22 лютого 1990 року міська рада Львова затвердила ʺСтатут пластового товаристваʺ. Пластуни в еміграції активно допомагали розвитку ʺПластуʺ в Україні. На початок 1995 року ʺПластʺ нараховував 3500 учасників. Зараз в організації близько 9 тисяч осіб, з яких близько 2500 належать до осередку Пласту у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ