Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Події на Кривій Липі – не облава, а просте вручення повісток, – Тіщенко

Сьогодні, 6 листопада, військовий комісар Олександр Тіщенко дав розширений брифінг і пояснив, чому дії поліції та представників військкомату на Кривій Липі були законними, і чому схожі заходи проводитимуться й надалі.

Фото: Гал-інфо

За словами військового комісара Львівського обласного військового комісаріату, українські ЗМІ помиляються, називаючи події вечора 3 листопада облавою. На думку Тіщенка, це просте вручення повісток, яке не повинно викликати схожий ажіотаж.

«Заходи проводились 4 жінками-представницями військкомату і 3 жінками-представницями Нацполіції. Це не облава, а вручення повісток. Такі заходи ми проводимо щоденно. Патрульна поліція має наші списки. Вони затримують всіх порушників, чи то водіїв автівок, чи тих, хто порушує громадський порядок, і перевіряють, чи цих осіб немає у нашому списку ухильників від призову», - пояснив Олександр Тіщенко.

Він також додав, що зараз поліція Львівщини проводить операцію під назвою «Мігрант», розшукуючи осіб, які незаконно перебувають на території України. Під час проведення цієї операції у проїзді Крива Липа ввечері п’ятниці, 3 листопада, патрульні виявили близько 10 осіб призовного віку, які не з’явились до комісаріату. У зв’язку з цим, на місце події прибули працівники військкомату, які вручили громадянам повістки і попросили з’явитись у понеділок, 6 листопада, у комісаріаті.

Тіщенко також наголосив, що батьки призовників часто розповідають, начебто їхні діти перебувають закордоном, однак більшість з них проживає у Львові і просто ухиляється від проходження служби в армії.

Фото: Гал-інфо
 

Ввечері п’ятниці, 3 листопада, представники військкомату вручили 12 повісток. Наразі невідомо, чи всі особи, які їх отримали, вже з'явились у комісаріаті. 

«Цей випадок трапився з 22:00 по 23:00, коли не було порушено жодних прав громадян. Їм виписали повістки і відпустили. Нікого не затримували, не було жодних військових у бронежилетах і масках. Всі були у звичній формі одягу, встановленій начальником гарнізону. Тому ситуація є значно перебільшена. Ніхто Криву Липу не перекривав. Це були заходи щодо розшуку громадян на строкову військову службу», - наголосив він.

Подібні заходи комісаріат проводить щоденно, оскільки, за словами Тіщенка, на Львівщині є найбільша кількість ухильників від призову. Саме через це районна призовна комісія прийняла рішення розшукати та доставити призовників до військкоматів.

Прийти під час призову до комісаріату – обов’язок кожного громадянина у віці від 18 до 27 років, наголосив військовий комісар Олександр Тіщенко. За його словами, якщо громадянин цього не зробив, він вже вчинив адміністративне порушення. При цьому, службовець наголосив, що юнакам не варто чекати повістки, а слід звернутись до комісаріату одразу ж після оголошення про початок призову:

«Львівщина має великий призовний ресурс. Нам треба призвати лише 700 осіб. Тому не всі підуть служити, але прийти повинен кожен».

Варто зазначити, що схожі заходи вже були проведені і поблизу ринку Шувар (вручено 3 повістки), і у мережі ресторанів «Локаль», однак особливого ажіотажу навколо цих подій не виникало. У зв’язку з цим, Тіщенко підозрює, що під час перевірки документів у проїзді Крива Липа серед призовників перебував син впливової особи. Детальніше про це комісар розповісти відмовився.

Тіщенко також наголосив, що увага медій до цього питання є вигідною російським ЗМІ, які вже поширюють численні фейки і дискредитують роботу військових комісаріатів. Одним із таких фейків службовець назвав повідомлення про те, що у ніч з 5 на 6 листопада представники військкомату начебто здійснили облаву на чоловічий монастир на Жовківщині. 

Проблем зі призовом на Львівщині немає, - воєнком

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ