Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Поліс ОСЦПВ – відтепер on-line

Моторне (транспортне) страхове бюро України повідомляє про початок укладання електронних договорів обов’язкового страхування.

Відповідно до Розпорядження Нацкомфінпослуг №3631 від 31.08.2017 «Про затвердження змін до Положення про особливості укладання договорів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», з  7 лютого 2018 року договори внутрішнього обов’язкового страхування автоцивільної відповідальності  можуть укладатись в електронній формі.

Таким чином, довгоочікуваний «електронний поліс» розпочав своє функціонування. Це є важливою подією для українського страхового ринку, для реалізації якої докладено багато зусиль страховиків – членів МТСБУ та регулятора страхового ринку.

З порядком укладання та використання електронних договорів обов’язкового страхування можна ознайомитись на сайті МТСБУ в розділі: «Для споживачів», «Обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності автовласників на території України», «Електронний поліс».

Для страхувальника основними перевагами електронного договору страхування у порівнянні з  паперовим полісом є:

-          Можливість укласти договір страхування самостійно, через Інтернет-сайт страховика, у зручний для себе час. Разом з тим, електронний договір може укладатися також і за допомогою представників страховика;

-          Електронний договір формується  безпосередньо в базі даних МТСБУ. Таким чином, клієнт уникає ризиків отримати  фальшивий чи фальсифікований поліс, а інформація про новий договір гарантовано є зафіксованим в централізованій базі даних МТСБУ. Клієнт також отримує підтвердження факту укладання договору страхування  на свою скриньку електронної пошти у вигляді візуальної форми полісу;

-          Можливість здійснювати оплату договору ОСЦПВ із застосуванням інструментів Інтернет розрахунків без ризиків оплатити, але не отримати поліс;

-          Нема ризику забути, зіпсувати або загубити поліс та звертатися до страховика за його відновленням;

-          У випадку виключення страховика з МТСБУ, укладання договорів  ОСЦПВ припиняється автоматично. Тому нівелюється ризик укладання договору з компанією, що втратила членство МТСБУ.

Суттєва кількість страхових компаній – членів МТСБУ вже сьогодні технічно готові укладати електронні договори страхування. Вже в перші години функціонування такої можливості  7 страховиків зареєстрували в єдиній централізованій базі даних МТСБУ свої перші електронні договори.

МТСБУ провело низку заходів щодо узгодження порядку здійснення перевірки електронних полісів з боку Національної поліції шляхом здійснення on-line запитів до ЦБД МТСБУ. Робота з питань нормативного забезпечення дій НПУ з електронними полісами триває. На час перехідного періоду, для уникнення непорозумінь, рекомендуємо водіям-власникам електронних договорів страхування мати з собою роздруковану візуальну форму електронного полісу.

Наголошуємо, що впровадження «електронного полісу» не відміняє можливості укладати договори страхування в паперовій формі. Право вибору форми договору обов’язкового страхування залишається за клієнтом.

«Впровадження електронного полісу – важливий етап розвитку страхового ринку України. Це результат кропіткої роботи сотень спеціалістів страхових компаній впродовж кількох років. Страхові компанії стають технологічними, сучасними та зручними для клієнта. Страховик на відстані одного кліку в режимі 24/7– це нинішня реальність. Відтепер у клієнта є можливість як укласти договір ОСЦПВ в електронній формі, так і врегулювати страховий випадок через електронний европротокол. Автоматизація значної частини бізнес процесів зробить страховий ринок більш ефективним та надійним, а стосунки з клієнтом прозорими та довготривалими», - наголосив Володимир Шевченко, генеральний директор МТСБУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ