Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Польща і Литва спільно підтримують Україну і санкції проти Росії

Голови МЗС Польщі та Литви погодилися, що є постійна необхідність збереження санкцій проти Москви до зміни її деструктивної політики в регіоні
Міністри закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс та Польщі Яцек Чапутович під час спільної прес-конференції у Варшаві Фото: PAP/Radek Pietruszka

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович сказав, що Польща та Литва мають подібну позицію у сфері безпеки, східної політики, енергетики, інфраструктури та у багатьох аспектах європейського порядку денного. Про це він заявив у четвер під час зустрічі із міністром закордонних справ Литви Лінасом Лінкявічюсом, - передає Польське Радіо.

ʺМи наголошуємо на готовності активізувати співробітництво наших секторів оборонної промисловостіʺ, - сказав він.

Чапутович зазначив, що однією з тем перемовин з Лінкявічюсом була теж ситуація в Росії. Дипломати погодилися, що постійною є потреба збереження санкцій ЄС щодо Москви до зміни її деструктивної політики в регіоні.

Міністр закордонних справ Польщі зазначив, що спільно із Лінасом Лінкявічюсом вони наголошують на ʺпослідовній підтримці України у процесі наближення до європейських стандартівʺ. ʺМи хочемо співпрацювати з президентом Володимиром Зеленським та новим урядом України як на рівні регіональних форматів, так і у формулі Європейський Союз-Українаʺ, - заявив він.

Чапутович наголосив теж на спільній позиції Польщі та Литви щодо потреби розвитку Східного партнерства. ʺМи вважаємо необхідним пропрацювання конкретного бачення співпраці та майбутнього Партнерства, що буде представлене під час саміту Східного партнерства наступного рокуʺ, - сказав він.

Голова МЗС Польщі висловив теж задоволення результатами польсько-литовського співробітництва у сфері енергетичної і транспортної інфраструктури. ʺЕлектроенергетична синхронізація країн Балтії з континентальною Європою посилює енергетичну безпеку цих країн, зокрема Литвиʺ, - підкреслив він.

Яцек Чапутович зазначив, що Польща активно бере участь у регіональних транспортних проєктах Rail Baltica, Via Baltica і Via Carpatia, що є стратегічною метою для Варшави та країн Балтії.

У свою чергу, міністр закордонних справ Лінас Лінкявічюс подякував Польщі ʺза політичну підтримку питання у справі енергетикиʺ. ʺДо 2025 року ми сподіваємося синхронізувати наші енергетичні мережі із Західною Європою. Також ми дуже високо цінуємо позицію Польщі у справі атомної електростанції в Островці (у Білорусі - ред.). Ця електростанція знаходиться дуже близько від Вільнюса, це порушує принципи безпеки та позицію Польщі не купувати електроенергію, вироблену у цій електростанціїʺ, - наголосив він.

ʺВодночас ми говорили, що з Білоруссю треба розмовляти і ми будемо намагатися впливати на цей процес, звісно у жодному випадку не вмішуючись у внутрішні справи цієї країни, втягуючи Білорусь до діалогу, наскільки це буде можливо, зберігаючи незалежність цієї країни, аби було якомога менше напругиʺ, - сказав Лінкявічюс.

Білоруську електростанцію будуть в Гродненській області, за 20 км від міста Островець згідно з російським проєктом АЕС-2006. Головним виконавцем проєкту є ʺРосатомʺ.

Очільник литовської дипломатії на спільній з Яцеком Чапутовичем прес-конференції прокоментував також польсько-американські відносини у сфері оборони. За його словами, ʺусе, що зміцнює безпеку Польщі, теж зміцнює безпеку країн Балтії, доповнюючи заходи в межах НАТОʺ.

Нагадаємо, декларація, підписана у червні у Вашингтоні президентами США і Польщі Дональдом Трампом і Анджеєм Дудою, передбачає збільшення чисельності солдатів у Польщі на щонайменше 1000 військових. Документ теж підтверджує розміщення 4,5 тис. американських військових у Польщі та інформує про розгортання американського командування на рівні дивізії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ